Antallet af konkurser er faldet med over 27 procent i marts sammenlignet med samme måned i 2023. Dermed ser konkursbølgen ud til at være stoppet, men i byggeriet er der stadig udfordringer.

Forårstegnene bliver lige nu flere, og der er også flere tegn på, at økonomien så småt begynder at spire. Nu viser konkurstal for marts et markant fald på over 27 procent. I marts 2023 gik 620 danske virksomheder konkurs, mens det i den netop overståede måned var 450.

- Det er ikke en skyfri himmel, vi kigger på, men det ser bestemt ud til, at den værste konkursbølge er ovre for denne gang. Det er dog stadig værd at notere, at der fortsat er mange konkurser, siger Bo Rasmussen, der er direktør hos data- og analysevirksomheden Experian.

Mens det overordnet for erhvervslivet ser bedre ud end det længe har gjort, er historien fortsat mudret for byggeriet.

Ifølge Bo Rasmussen er der tegn på, at konkursniveauet for byggeriet er ved at flade ud, men der er fortsat mange månedlige konkurser. I marts faldt antallet af konkurser i byggeriet med 7,5 procent sammenlignet med marts 2023.

- Når vi kigger på de 10 største konkurser i marts, er der 3 af dem, der er sket i byggebranchen, og det understreger alvoren i branchen, og at det er selv rimelig store virksomheder, der er blevet ramt på balancen af de markant højere byggeomkostninger, forklarer Bo Rasmussen.

Tidligere i år offentliggjorde Danmarks Statistik nye data for igangsatte og færdiggjorte byggeprojekter, og de viser, at ordrebøgerne er svundet ind, og der er ikke meget, der tyder på, at de bliver fyldt op lige med det første.

- Det er især enfamiliehuse, danskerne har droppet, og det er ikke overraskende med tanke på de højere byggeomkostninger kombineret med en markant højere rente og generelle leveomkostninger. I fjerde kvartal 2022, hvor byggeriet allerede havde toppet, blev der igangsat byggeri af 3.079 enfamiliehuse i Danmark. I fjerde kvartal 2023 var det tal faldet over 35 procent til 1.944.

Erhvervsbyggeriet klarer sig generelt noget bedre. Hen over de seneste mange kvartaler er der samlet for hele branchen blevet afsluttet flere kvadratmeter, end der er blevet igangsat.

De samlede byggeomkostninger ved nybyg steg i de første 3 kvartaler af 2023, men faldt med 3,7 procent i fjerde kvartal sammenlignet med tredje kvartal 2023. Siden 2015 er det blevet cirka 45 procent dyrere at få opfyldt drømmen om nyt hus.

 

 


Køb og salg af ejendom - Due Diligence KURSUS

Afholdes 23. maj 2024

Klokken 09.00 - 12.40

DOCKENDOCKEN, Færgehavnsvej 35, 2150 Nordhavn


Kursusbeskrivelse

Due diligence er den proces, hvor køberen undersøger forholdene i den ejendom, der er til salg. Formålet er at afdække risici og ejendommens potentiale, der vil have indflydelse på ejendommens værdi, ligesom undersøgelsen belyser forhold - også…

Læs mere om programmet

Relaterede konferencer

Fremtidens betonbyggeri

Finansiering af ejendom - markedssituation og tendens

Aalborgs massive udviklingsprojekter

Boligudvikling i København frem til 2030

Certificeringsordninger - udbredelse og betydning

Logistik og industri - fart på nye muligheder

Hvordan vi får mere liv i bykernerne

Køge: det store byggeboom frem til 2032

Ungdomsboliger på et modent marked

Sikre entreprenørkontrakter: Håndtering af ekstrakrav KURSUS