Når politikerne skal til forhandlingsbordet og forhandle en opdatering af de eksisterende klimakrav i byggelovgivningen, som følger af den Nationale strategi for bæredygtigt byggeri fra 2021, er det med bred enighed fra byggebranchen om, at kravene skal være ambitiøse.

Det nuværende klimakrav i bygningsreglementet blev indført den 1. januar 2023, og de har ifølge Rådet for Bæredygtigt Byggeri vist sig at ligge væsentligt over det gennemsnit, som byggeriet leverer i dag.

I dag er grænsen for nybyggeri over 1.000 kvm sat ved en maksimal udledning på 12 kilo CO2 per kvm per år, mens gennemsnittet i dag snarere ligger omkring 9,5 kilo. Vel at mærke med business as usual. Men klimakrisen kræver et opgør med ”business as usual”, lyder det fra Rådet for Bæredygtigt Byggeri.

Byggebranchen vil og skal levere for at indfri Danmarks målsætning om 70 procent. reduktion i drivhusgasudledning i 2030, og det er klimakravet i bygningsreglementet et vigtigt værktøj til.

Derfor inviterer Folketingets Boligudvalg og Byggepolitisk Netværk til ekspertmøde om netop byggeriets klimaudledninger forud for de kommende politiske forhandlinger.

De nye brandkrav, brandcertificering - planlægning og løsninger. Kurset afholdes den 5. marts 2024.

- Jeg glæder mig til eksperternes oplæg og til at blive klogere på den nyeste viden om byggeriets klimapåvirkning. Byggeriet er en vigtig branche for Danmark, og derfor er det vigtigt, at vi får skabt de rigtige grønne rammer for branchen, siger formand for boligudvalget, Henrik Møller, Socialdemokratiet, som vil være formiddagens ene ordstyrer.

Ifølge Concito udgør boliger omkring 13 procent af danskernes forbrugsbaserede udledninger. Og byggebranchen er meget optaget af at levere konkreter løsninger på det, der skal til for at realisere Danmarks klimamål. Det håber Byggepolitisk Netværk, at politikerne på Christiansborg noterer sig.

- På vegne af Byggepolitisk Netværk kan jeg sige, at vi glæder os meget til at vise politikerne, at byggebranchen er en branche, der byder sig til med løsninger på klimakrisen, og som gerne vil levere det, der skal til. Det håber vi bliver taget godt i mod, siger Annemarie Munk Riis, administrerende direktør i Rådet for Bæredygtigt Byggeri og formiddagens anden ordstyrer.

Høringen foregår onsdag den 22. november 2023 klokken 9-11 i Folketinget.


Relaterede konferencer

Hvordan vi får mere liv i bykernerne

Ny udbudslov KURSUS

Køge: det store byggeboom frem til 2032

Fra 1. januar: Nye brandkrav, brandcertificering - planlægning og løsninger. KURSUS

Servitutter og lokalplaner KURSUS

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS

Plejeboliger for 25 milliarder kr.