Helt præcis var baggrunden for stigningen i de samlede omkostninger ved boligbyggeri et fald i materialepriser på 1,5 procent, mens arbejdsomkostningerne voksede med 4,1 procent.
De samlede byggeomkostninger udregnes på baggrund af prisudvikling inden for byggeri af enfamiliehuse og etageboliger, som henholdsvis steg med 1,3 procent og faldt med 0,9 procent. Forskellen skyldes bl.a., at materialeomkostninger udgør en større andel af omkostningerne ved etagebyggeri end ved byggeri af enfamiliehuse.
Udviklingen fra første til andet kvartal 2024 kan karakteriseres ved generelt nedadgående materialepriser, samt voksende arbejdsomkostninger som følge af overenskomstbestemte stigninger.
I betonelementarbejdet faldt materialepriserne f.ex. med 5,1 procent, mens el-arbejdet og vvs-arbejdet havde fald på hhv. 2,1 og 1,7 procent. Jord- og betonarbejdet var det eneste fag, som havde stigende materialepriser, på 2,4 procent.
Arbejdsomkostningerne steg i alle fag, mest for el-arbejdet, 5,8 procent, og mindst for malerarbejdet, 2,7 procent
Samlet årlig udvikling på 1,6 pct.
Samlet set voksede byggeomkostningerne med 1,6 procent fra andet kvartal 2023 til andet kvartal 2024, fordelt på et fald i materialeomkostninger på 0,3 procent og en stigning på 5,6 procent i arbejdsomkostninger.
Materialepriserne faldt dermed en smule mere end den generelle prisudvikling for varer i første omsætningsled (business-to-business), som ifølge Prisindeks for indenlandsk vareforsyning faldt med 0,1 procent i samme periode. Samtidig havde bygge- og anlægsbranchen ifølge Danmarks Statistiks lønindeks for virksomheder og organisationer den næsthøjeste årlige lønudvikling af alle brancher.