Partnerskabet forventer at opføre 15 parker, og de 4 første forventes tilsluttet elnettet allerede i 2024 og 2025. De skal producere strøm svarende til 1,3 millioner danskeres årlige elforbrug.

Andel og Better Energy har indgået et 50/50-partnerskab med ambition om at opføre omkring 15 solcelleparker i Danmark i perioden 2024-2028. De 2 partnere vil hver især komme til at eje 50 procent af de færdigbyggede solcelleparker, og Better Energy vil stå for udvikling, opførelse og teknisk drift af parkerne.

Der er ligeledes ambitioner om fælles indsats inden for energilagring som eksempelvis batterier, og natur- og biodiversitetstiltag i partnerskabet.

De første 4 solcelleparker er klar til at blive opført i Sorø, Vordingborg, Guldborgsund og Næstved kommune. Alle 4 parker forventes at kunne tilsluttes elnettet og starte produktion enten i år eller næste år.

Tilsammen vil parkerne få en kapacitet på cirka 750 MWp, hvilket i runde tal svarer til 490.000 danskeres årlige elforbrug. Og hvis alle 15 parker opføres, forventes den samlede kapacitet at udgøre omtrent 2 GWp svarende til cirka 1,3 millioner danskeres årlige elforbrug.

Miljømæssig due diligence og EUs Taksonomi. Kurset afholdes den 19. marts 2024.

- Vores partnerskab med Andel kommer til at have direkte effekt på den grønne omstilling i Danmark. Og vi kan godt alle sammen være stolte over, at Andel, én af Danmarks største virksomheder målt på omsætning, snart kommer til at kunne kalde sig en af Danmarks største medejere af grøn energiproduktion på land. Vi har travlt, og hastigheden af den grønne omstilling er afgørende for hvilken verden, vi skal leve i om 10, 20, 30 år. Denne aftale er et stort skridt i den rigtige retning, siger Rasmus Lildholdt Kjær, administrerende direktør i Better Energy.

Jesper Hjulmand, administrerende direktør i Andel, betegner partnerskabet som et oplagt strategisk skridt for energikoncernen i arbejdet for at skabe mere vedvarende energi i Danmark.

- Vi står midt i en dybt alvorlig klimakrise, der kræver vores handling nu. Vind- og solenergi på land er den hurtigste måde at udbygge vores vedvarende energi i Danmark. Det er derfor også naturligt, at vi øger vores engagement i solenergi. Der er tale om en meget ambitiøs aftale, som vil øge den samlede produktion af vedvarende energi i Danmark, og som også får markant effekt i forhold til Andels mål om, at vores produktion af vedvarende energi når 10 TWh i 2035, siger han.

Det fælles ejerskab til solcelleparkerne omfatter ikke fælles salg af energi. Hver af parterne aftager og sælger sin egen andel af energien. Markedsføring og kundekontakt vil ligeledes blive håndteret separat.

De 4 første parker, der er klar til at blive opført:

 


Relaterede konferencer

Hvordan vi får mere liv i bykernerne

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS

Plejeboliger for 25 milliarder kr.

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.