Det næste halve år er der ikke så mange danskere med planer om at købe bolig, viser ny spørgeundersøgelse. Flest i hovedstaden er i boligkøbs-humør, men ikke så mange som tidligere.

Det viser en ny kvartalsmåling, som analysevirksomheden YouGov har foretaget for ejendomsmæglerkæden Home i starten af april.

I Home Køberbarometer svarer kun 12 procent af danskerne i undersøgelsen med over 2.000 repræsentative besvarelser, at de har planer om et boligkøb i løbet af det næste halve år. Det er et lavt niveau sammenlignet med tidligere undersøgelser, konstaterer boligmarkedsanalytiker i Home Henrik Hauthorn Jensen.

”Det er det laveste niveau, vi har målt siden juli 2020, og det tangerer bundrekorden for andelen af danskere med købsplaner, siden vi begyndte at måle i 2017,” lyder det fra Homes analytiker.

Det er femte gang ud af i alt 30 kvartalsmålinger, at købsinteressen blot er 12 procent. Til sammenligning viser gennemsnittet af alle kvartalsmålingerne over den syv-årige periode 14 procent med købsplaner blandt over 60.000 besvarelser.

For tre måneder siden var det 15 procent, der havde planer om boligkøb, og for et år siden, var det 16 procent, viser YouGovs spørgeundersøgelse for Home.

Home kan konstatere en nogenlunde ens nedgang i købsinteressen for både huse, sommerhuse og lejligheder.

Lidt overraskende er det i Region Hovedstaden og i landsdelen Københavns by, flest tilkendegiver, at de har planer om boligkøb.

Det er 15 procent og 16 procent her, der svarer, at de har planer om boligkøb det kommende halve år.

”Lysten til boligkøb blandt folk i hovedstaden overrasker lidt til den positive side, for det var også her, vi så fleste fremskudte handler op til årsskiftet, for at opnå boligskatterabat,” siger Henrik Hauthorn Jensen.

Købsinteressen i Hovedstaden er dog lavere end gennemsnittet for alle kvartalsmålingerne - 17 procent. Og har ikke været nede på 15 procent siden januar 2022.

Årsagerne til, at færre har planer om boligkøb det næste halve år, er flere, lyder det fra Homes analytiker.

”Renten spiller helt sikkert ind. Flere havde sat næsen op efter nedsættelser, som lader vente på sig, der kunne give lidt medvind til nogle flere bolighandler, ligesom nogle nok synes, priserne er for høje” siger han og tilføjer: ”Og så er der givet også en del danskere, som følger udviklingen i Mellemøsten tæt og frygter en optrapning af krigen, der kan påvirke verdensøkonomien og energipriserne,” siger Henrik Hauthorn Jensen.

Men der er også flere positive indikatorer, fremhæver han. ”Beskæftigelsen er stadig god, lønningerne er steget og energipriser og inflation fornuftig, så det giver også noget tryghed til kommende boligkøb,” slutter Henrik Hauthorn Jensen fra Home.


Ungdomsboliger på et modent marked

Afholdes 10. september 2024

Klokken 09.00 - 12.40

Endnu ikke fastsatEndnu ikke fastsat, Offentliggøres snarest, 1000 København


Baggrund

Endnu for ganske få år siden syntes det som om efterspørgselen på studieboliger har været umættelig. Derfor har vi igennem flere år oplevet et boom i byggeriet af studieboliger, der i høj grad blev opført af private developere sam de…

Læs mere om programmet

Relaterede konferencer

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.

Jylland: Ændring af planloven – strategisk planlægning for bymidter m.v KURSUS

Boligbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Ny udbudslov KURSUS

Servitutter og lokalplaner KURSUS

Sikre entreprenørkontrakter: Håndtering af ekstrakrav KURSUS

Ungdomsboliger på et modent marked

De nye brandkrav, brandcertificering - planlægning og løsninger. KURSUS

Stormflodssikring af by- og landområder

Fremtidens betonbyggeri