Den samlede pris for udbedring af skaderne efter jordskredet ved Nordic Waste vil lande et sted mellem 468 og 663 millioner kr., viser beregninger, som Randers Kommune har foretaget. 

Og her står det klart, at Randers Kommune står i en meget alvorlig økonomisk situation, hvis ikke forureneren betaler eller der på anden vis kommer hjælp til at betale regningen.

Hvis det ikke lykkes Randers Kommune at skaffe pengene, så kan kommunen blive sat under administration, bekræfter kommunaldirektør Jesper Kaas Schmidt ifølge Berlingske Tidende.

"Vi har siden 19. december 2023 stået i en helt ekstrem situation, hvor vi har kæmpet for at afværge en miljøkatastrofe, og vi er slet ikke færdige. Vi er forpligtet til at fortsætte. Det er vi ved lov, og det er vi, fordi vi værner om vores å, vores fjord og vores hav, og vi værner om Ølst. Men jeg har også hele tiden sagt, at vi ikke kan stå alene og selv betale regningen for den meget store indsats. Nu, hvor vi har gjort økonomien op, er det helt tydeligt, at vi har brug for mere hjælp," siger borgmester Torben Hansen.

Den samlede pris for indsatsen og genetableringen vil med den mindst indgribende og billigste løsning lande et sted mellem 468 og 663 millioner kr., viser beregninger, som forvaltningen har foretaget. Og hvis ikke forureneren betaler eller der på anden vis kommer hjælp til at betale regningen, vil det medføre, at kommunekassen er helt tom et sted imellem midten af 2026 og starten af 2028.

Når den allerede bevilgede statslige finansiering regnes med, så er vurderingen, at Randers Kommune kommer til at mangle i omegnen af 370 millioner kroner. Det svarer til, at man i Københavns Kommune stod til at mangle mere end 2,4 milliarder kr. - eller næsten 1,4 milliarder kr. i Aarhus Kommune.

"Det er meget voldsomme beløb, men det er vigtigt for mig at understrege, at vi ikke lige nu står i en akut økonomisk krise. Der er tid til at handle, men skal vi komme igennem det her med skindet på næsen, har vi brug for hjælp. Udgangspunktet i dansk lov er, at forureneren betaler. Men vi er som samfund nødt til at forholde os til, at forureneren er gået konkurs og, at lovgivningen i det her tilfælde potentielt efterlader en meget stor regning til borgerne i Randers. Det er ikke rimeligt, og jeg kan forsikre om, at Randers Kommune vil afsøge alle muligheder for at finde en løsning, så vi undgår at stå alene i den her meget vanskelige situation," siger Torben Hansen.


Stormflodssikring af by- og landområder

Afholdes 24. oktober 2024

Klokken 09.00 - 13.05

Endnu ikke fastsatEndnu ikke fastsat, Offentliggøres snarest, 1000 København


Baggrund

Vejret bliver voldsommere og voldsommere. Stormflod og stigende vandstand truer danske byer og landområder med stor skade på bygninger, boliger, butikker, veje, havne og kulturarv til følge.

29 procent af det danske areal, og dermed over 440.000 helårsboliger…

Læs mere om programmet

Relaterede konferencer

Erhvervsbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Træ - det hotte byggemateriale: JYLLAND

Den nye Planlov KURSUS

Boligudvikling i Jylland

Boligudvikling i København frem til 2030

Hvordan vi får mere liv i bykernerne

Fremtidens betonbyggeri

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.

De nye brandkrav, brandcertificering - planlægning og løsninger. KURSUS

Den ødelæggende fugt i byggeriet - forebyggelse og bekæmpelse