Regeringen og et bredt flertal har indgået en aftale om nye grænseværdier for, hvor meget CO2 der må udledes, når der opføres nye bygninger.

Regeringen har netop indgået en ny aftale med SF, Konservative, Enhedslisten, Radikale Venstre og Alternativet. Aftalen sætter rammerne for, hvor meget CO2 der må udledes, når der bygges nyt fra januar 2025. Den forventes at have virkning fra begyndelsen af året i forbindelse med indførslen af bygningsreglementet for 2025, BR25.

Konkret betyder aftalen, at det fremadrettet vil være tilladt i gennemsnit at udlede 7,1 kg CO2 ækvivalenter per kvm per år.

Hertil kommer, at selve byggeprocessen må udlede 1,5 kg CO2 ækvivalenter per kvm per år.

Grænseværdien er udtryk for et gennemsnit og vil være differentieret på tværs af forskellige bygningstyper. Aftalen indeholder også en fremskrivning af grænseværdien, så den gennemsnitlige værdi skal nedsættes med ca. 10 procent i 2027 og yderligere 10 procent i 2029.

Glæde hos byggeriets organisationer

EjendomDanmark hilser aftalen velkommen og glæder sig over, at der endelig kommer klarhed over, hvilke rammer der kan bygges efter fra næste år.

”Der har længe været usikkerhed om, hvilke grænseværdier der ville gælde fra næste år. Det er naturligvis ikke godt for investeringslysten, så derfor er det positivt, at der nu igen er etableret klare rammer for byggeriet,” siger Peter Stenholm, Adm. direktør i EjendomDanmark

Aftalen om de nye grænseværdier for nybyggeri følger af den nationale strategi for bæredygtigt byggeri fra 2021. Udover at lægge grundstenen til dagens politiske aftale peger strategien også fremad og varsler, at der i 2027 skal fastsættes grænseværdier for CO2-udledningen ved renoveringer af de eksisterende ejendomme, skriver EjendomDanmark i en pressemeddelelse.

Her bliver forståelsen af disse grænseværdier, hvor byggematerialernes indlejrede CO2 indgår, og de økonomisk afledte konsekvenser af endnu større betydning for ejendomsbranchens udvikling i både de store byer og i provinsen:

”Det er glædeligt, at der lægges op til gennemgribende revidering af bygningsreglementet med fokus på regelforenkling og lettelser for bygningsejere. Det har mange i branchen længe efterspurgt. Samtidigt glæder jeg mig over at, der lægges op til at gennemføre analyse af de økonomiske konsekvenser af nye krav frem imod 2027,” siger Peter Stenholm.

Samtidig er energirenoveringer med vedtagelsen af det nye europæiske bygningsdirektiv røget højt op på lystavlen for mange ejendomsejere. Med det nye EU-direktiv forventes det, at der i de kommende år bliver stillet en del krav til energieffektiviteten i de eksisterende bygninger. Det kræver investeringer, og de kommer ikke af sig selv.

“Muligheden for at foretage investeringer i energirenoveringer spiller klart sammen med, hvilke krav der er til CO2 udledningen. Meget firkantede CO2 krav kan spænde ben for ønsket om at energieffektivisere i et stort omfang – og dermed utilsigtet hæmme investeringslysten særligt uden for de store byer,” siger Peter Stenholm.

Også DI Byggeri hilser den nye aftale velkommen.

- Det er en hårfin balance, politikerne ham ramt. Aftalen sikrer både grønnere boliger, og tager sociale hensyn til de almene boligers vilkår, siger iger Anders Stouge, direktør i DI Byggeri.

De nye krav træder først i kraft med en ændring af bygningsreglementet i juli 2025, og det glæder byggedirektøren, at branchen får lidt ekstra til at omstille sig til de nye krav, da man oprindeligt havde regnet med, at reglerne ville gælde allerede efter nytår.

- Der er allerede planlagt byggerier for 122 milliarder kr. næste år, og det er derfor ret væsentligt, at de får mulighed for at justere projekterne til de nye krav. Det er ikke noget, man gør med et fingerknips, så jeg glad for, at branchen har fået et halv år mere at løbe på, siger Anders Stouge.

- Nu er det vigtigt at komme igang med at revidere bygningsreglement, så det bliver fremtidssikret i forhold de endnu lavere klimkrav, og så det bliver nemt at anvende, siger Anders Stouge.

 


Relaterede konferencer

Køge: det store byggeboom frem til 2032

Fra 1. januar: Nye brandkrav, brandcertificering - planlægning og løsninger. KURSUS

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS

Plejeboliger for 25 milliarder kr.

Hvordan vi får mere liv i bykernerne

Servitutter og lokalplaner KURSUS

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.

Ny udbudslov KURSUS