København, Roskilde og Hillerød skal være 3 knudepunkter i et fremtidigt urbant kredsløb. 5 visionære bud på udviklingen af hovedstadsområdet går videre i konkurrencen om Fingerplan 2.0.

Hele hovedstadsområdet er i rivende udvikling, og den velkendte Fingerplan, der fejrede 75-års jubilæum sidste år, er under pres. Dette var afsættet for den åbne idékonkurrence ”Fingerplan 2.0”, der blev udskrevet tidligere i år af Arkitektforeningen København med støtte fra Dreyers Fond. Det skriver Arkitektforeningen i en pressemeddelelse.

43 teams fra både Danmark og udlandet har budt ind og nu er den første fase af idékonkurrencen afsluttet. Et enigt bedømmelsesudvalg har udpeget 5 visioner, der skal viderebearbejdes til egentlige forslag i den næste fase af kjonkurrencen.

De 5 udvalgte visioner, der skal viderebearbejdes, er:

”Der er ingen ende på København” af Cobe
”Fingerplan 2.0” af Gründl Haarh Arkitekter
”En decentral organisme vokser frem” af Tegnestuen Vandkunsten
”Kredsløb” af Nordland Arkitekter
”Mere landskab - mere by!” af Masu Planning

Ud over de fem udvalgte visioner er 5 forslag blevet tildelt en hædrende omtale. De 5 forslag er:

”Nær salten” af Thing Brandt Landskab
”Mere for flere med mindre” af Niras
”En meget grønnere fingerplan” af Pasgaard Arkitektkontor & Lytt Architecture
”Fingrene væk!” af Sleth
”Tid til at række ud” af Urban Power


I oplægget er deltagerne blevet bedt om at forholde sig til The Copenhagen Lessons 10 principper for bæredygtig byggeadfærd, og de udvalgte forslag taler alle ind i en fremtid, hvor vi fokuserer på at bruge eksisterende ressourcer, og hvor naturen kommer langt mere i centrum både i storbyen og i forstaden.

De 5 vinderforslag arbejder blandt andet med:


Lars Autrup, som er direktør i Arkitektforeningen og formand for bedømmelsesudvalget, er imponeret over kvaliteten og kreativiteten i de indsendte forslag:

”Det skal ikke være nogen hemmelighed, at der har været mange svære fravalg. Vi har fået mange fantastisk gode bud på, hvordan fremtidens hovedstadsområde kan udformes fra et bredt spænd af tegnestuer. Og jeg er særligt glad for, at vi i en anonym konkurrence er endt med at udpege fem vinderforslag, der kommer fra både den etablerede elite inden for planlægning til de yngre vækstlagstegnestuer. Det tegner godt for fremtiden.”

Det videre forløb

De 5 udvalgte teams skal nu viderebearbejde og konkretisere deres visioner, og den endelige vinder af konkurrencen afsløres i starten af januar 2025. Alle præmierede forslag samles i en dommerbetænkning, der sammen med udpluk af andre forslag fra konkurrencen skal fungere som idékatalog for den fremadrettede udvikling af hovedstadsområdet.


Relaterede konferencer

Ny udbudslov KURSUS

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.

Hvordan vi får mere liv i bykernerne

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS

Plejeboliger for 25 milliarder kr.

Servitutter og lokalplaner KURSUS

Fra 1. januar: Nye brandkrav, brandcertificering - planlægning og løsninger. KURSUS

Køge: det store byggeboom frem til 2032