De geografiske forskelle på det danske boligmarked er enorme. Og billedet vil formentlig kun blive forstærket, viser analyse.

Hvis man har travlt med at få solgt sin bolig, er det bestemt ikke ligegyldigt, hvor i landet man bor. I gennemsnit tager det ca. 4 måneder at sælge en bolig i Danmark, men forskellen i antallet af dage, som det tager at sælge en bolig i Danmark er mere end et år.

Således tager det kun 53 dage at sælge en bolig i Albertslund Kommune, mens det tager 461 dage, før ejendomsmægleren kan hive til-salg-skiltet op af jorden i Struer Kommune. Det viser en opgørelse fra boligportalen Boliga, som ejendomsmæglerkæden Estate har analyseret.

At det tager 400 dage mere at sælge en bolig i en kommune frem for en anden, siger ifølge Estate en del om det danske boligmarkeds store diversitet og den demografiske udvikling, der pågår i disse år.

-Vi har i årevis set - og ser stadig - en stigende tendens til, at folk vælger at bosætte sig i de store byer eller i udkanten af dem. Det er en naturlig udvikling, som grundlæggende drives af adgangen til arbejde og uddannelse, som traditionelt af koncentreret om metropolerne. Derfor vil der i yderområderne være de længste salgstider, siger Thomas Hovgaard, der er presseansvarlig i Estate.

Han vurderer, at forskellene vil blive endnu større de kommende år.

-Medmindre der sker nogle digitale revolutioner, som gør, at hjemmearbejde i højere grad bliver udbredt, er der ikke rigtig nogle tegn i krystalkuglen på, at urbaniseringen ikke skulle fortsætte med den nuværende styrke, og det vil sandsynligvis give nogle endnu større forskelle i bl.a. salgstider og priser, siger Thomas Hovgaard.

Kigger man på de geografiske forskelle på salgspriserne, har Gentofte Kommune f.eks. gennemsnitlige kvadratmeterpriser på 73.725 kr., mens man i bunden af listen finder Morsø Kommune med en gennemsnitlig kvadratmeterpris på 7.509 kr.

-En kvadratmeter er altså cirka ti gange dyrere i den dyreste kommune end i den billigste kommune, og det kan jo virke voldsomt, at man i et så lille land som Danmark kan rumme så store forskelle. Formår man ikke at skabe boliger nok til at efterkomme befolkningstilvæksten i de store byer, vil vi kunne komme til at se endnu større forskelle, både fordi priserne vil stige i de dyreste kommuner, og priserne modsat vil falde i de billigste, når folk fraflytter, siger Thomas Hovgaard.


Servitutter og lokalplaner KURSUS

Afholdes 13. november 2024

Klokken 09.00 - 12.50

DOCKENDOCKEN, Færgehavnsvej 35, 2150 Nordhavn


Kursusbeskrivelse

En servitut er en bestemmelse, der begrænser rettigheder over fast ejendom.

Servitutter kan indeholde mange forskellige bestemmelser, som hvor der må bygges på en grund, hvordan ejendommen skal være tilsluttet forsyningsnettet, hvem der må råde over…

Læs mere om programmet

Relaterede konferencer

Hvordan vi får mere liv i bykernerne

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS

Plejeboliger for 25 milliarder kr.

Køge: det store byggeboom frem til 2032

Ny udbudslov KURSUS

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.

Fra 1. januar: Nye brandkrav, brandcertificering - planlægning og løsninger. KURSUS

Servitutter og lokalplaner KURSUS