Sommerens boligsalg har især handlet om huse. Det er der flere årsager til, og der er flere argumenter for, hvorfor det fortsætter ind i efteråret.
”Huse har taget têten i år foran lejlighederne og sommerhusene. Alle tre boligtyper er gået frem, men villaer og rækkehuse er gået mest frem,” siger Michael Dalsager, der er talsperson og senior kommunikationskonsulent i Home.
Plus til husene fra skattereformen
Der er flere årsager bag fremgangen, men en af årsagerne er, at skattereformen har givet de fleste husejere en lavere boligskat fra nytår.
”Vi forventede, at husmarkedet kunne få medvind fra skattefronten, men de vigtigste årsager er nok, at der er mere ro på renten, fremgang i økonomien, mange i job og mere i lønningsposen. Det giver tryghed i den store beslutning om at indfri sine boligdrømme,” siger Michael Dalsager.
Fakta: 10 indsigter om interessen for huse:
- Villaerne og rækkehusene ruller ud af sommeren i førersædet. Fra juni til juli 2024 var der 0,4 flere flere købere på fremvisning i home-kæden.
- Det er 5. måned i træk, vi ser flere købere på fremvisning, efter lige så mange måneder med fald igennem efteråret og vinteren.
- Hussalget går mere frem end lejligheder og sommerhuse. Omtrent 10 procent flere handler end i 2023, viser statistikken for 1. halvår 2024 fra Boligsiden. Handlen med sommerhusene er gået frem med det halve, 5 procent, og ejerlejlighederne med omtrent 2 procent.
- Et kig i homes tal for juli viser, at det fortsat er husene, der sælger bedst sammenlignet med sidste sommer.
- Køberne kan vælge mellem 36.710 villaer og rækkehuse på Danmarkskortet. En smule færre end i starten af juli, men flere ejerlejligheder og sommerhuse til gengæld.
- Den kommende tid byder på flere underskrifter. Faktisk er september typisk årets tredjebedste salgsmåned. Så efteråret er en slags ’hemmelig højsæson’ for boligsalg.
- Rentefald, lavere inflation, lønstigninger, høj beskæftigelse og lavere boligskat løfter stemningen.
- Det er lettere at blive husejere i 91 ud af 98 kommuner, når lønnen regnes med, selv om priserne på huse er steget mange steder det seneste år. Det har Realkredit Danmark regnet på.
- Det er hverken særligt dyrt eller billigt at købe og eje hus, historisk set, konstaterer Danske Bank. Det koster omtrent samme andel af indkomsten som i gennemsnit over de sidste knap 40 år.
- Boligmarkedet fortsætter sandsynligvis den positive trend med en samlet stigning i huspriserne på 4 procent i år, lyder prognosen fra Danske Bank.