I juli 2016 satte lejlighedsmarkedet i Region Hovedstaden ny rekord. En opgørelse fra Boligsidens Markedsindex viste, at en ejerlejlighed i Region Hovedstaden i gennemsnit blot er til salg i 2 måneder. Det skaber udfordringer for udlandsdanskerne, som derfor tager kreative løsninger i brug.

Boligfremvisninger over Skype og FaceTime er blandt de løsninger, som udlandsdanskere tager i brug, når de vender hjem til Københavns boligmarked. Det er nødvendigt med nytænkning og rådgivning, hvis de omkring 1.500 udlandsdanskere, der hver måned vender hjem, skal have held med boligjagten.

- Udlandsdanskere har ringe mulighed for at tage hjem til fremvisninger, og deres usikkerhed er ofte stor, fordi de har været længe væk fra det danske boligmarked. Vi oplever et stigende behov for professionel hjælp til køb af bolig hos udlandsdanskere, der ønsker at vende hjem, siger Jacob Agerbo, der er køberrådgiver og partner i Købersmægler.dk.

NB! Finansiering af ejendom. Konferencen afholdes d. 21. februar 2017.

Interesseorganisationen Danes Worldwide gennemførte i 2015 en rundspørge blandt 3.531 danskere, som er bosat i 120 lande. Ifølge undersøgelsen arbejder 64,5 procent enten som selvstændig eller lønmodtager i udlandet, og 23,8 procent svarer i undersøgelsen, at det er ”sandsynligt” eller ”meget sandsynligt”, at de vender hjem til Danmark indenfor de næste 5 år. 

For mange er det vigtigt at have fast ejendom i Danmark, når de vender hjem. For andre er det et ønske at få en fast base i Danmark, selvom de fortsætter med at arbejde i udlandet. Over 20 procent af respondenterne i undersøgelsen fra Danes Worldwide svarer, at de prioriterer ønsket om en bolig i Danmark ”meget højt”.

Købersmægler.dk oplever, at mange kunder føler sig dårligt klædt på til at indgå en handel på det danske boligmarked. Det gælder i endnu større grad udlandsdanskere. De følger ikke altid den danske nyhedsstrøm og boligmarkedet indgående og er derfor ude af trit med, hvor det kan være interessant at bo, hvor man kan gøre en god investering og hvor langt pengene rækker.

- Jeg prøver at rådgive ud fra markedet og kundens ønsker. De fleste af vores kunder har selv fundet et par boliger på nettet, men de aner ikke, om det er et godt køb. Der kan vi agere uvildig rådgiver. Og som køberrådgiver er vi nødt til at trække på vores viden og sige vores ærlige mening, ellers er vi ikke pengene værd, siger Jacob Agerbo.

NB! Nordhavnen - de næste faser 2017-2030. Konferencen afholdes d. 24. marts 2017.

- Vi sikrer også køberen rent juridisk. Selv statsborgere med danskklingende navne skal indskrive i skødet, at de er tilflyttere til Danmark og bekendtgøre, hvor de har ansættelse. Desuden er der en række regler og love, der skal sikre, at boligen ikke bare bliver købt og brugt som sommerhus, forklarer Jacob Agerbo som eksempel på de juridiske spørgsmål, der følger med et boligskifte over landegrænser.

En af de udlandsdanskere, der måske snart vender hjem til Danmark, er Gitte Borgaard. Hun er 45 år og har arbejdet i udlandet siden 1998. Hun er uddannet ingeniør og har de seneste 9 år været ansat i den schweiziske bankverden i Zürich.

Gitte Borgaard har netop underskrevet en kontrakt på en ejerbolig i København og vender formentlig hjem i løbet af 2018. Hun erkender, at hun ikke længere kender det danske boligmarked, og derfor ville hun gerne have en professionel rådgiver på sin side hjemme i Danmark.

NB! Frederiksberg investerer 18 milliarder i byudvikling. Konferencen afholdes d. 17. januar 2017.

- Jeg er på vej ind i sidste halvdel af mit arbejdsliv og har familie i Danmark, som jeg gerne vil hjem til. Jeg har tidligere set på lejligheder uden bopælspligt, men de er umulige at få fat i. Du skal virkelig være hurtig, og det er svært for mig, når jeg sidder i Schweiz, siger Gitte Borgaard.

- Jeg kontaktede Købersmægler.dk for at have nogen i Danmark at sparre med. De første 2 lejligheder, som jeg selv havde fundet og var interesseret i, tog de ud og kiggede på. Købersmægler.dk gav mig efterfølgende deres vurdering i forhold til pris og standard. De gjorde mig også opmærksom på, at der i den ene lejlighed var mange problemer med både lejligheden og ejerforeningen. Den anden lejlighed ville jeg gerne købe, men jeg ville gerne se den i virkeligheden, før jeg skrev under. Den blev desværre solgt, inden jeg kunne nå hjem, uddyber hun.

Løsningen for Gitte Borgaard er blevet en projektbolig, der efter planen står færdig i slutningen af 2017. Det giver Gitte mulighed for at tænke sig grundigt om, før hun eventuelt rykker de schweiziske teltpæle op. Samarbejdet med Købersmægler.dk fortsætter, indtil hun endeligt overtager den færdige lejlighed.


Relaterede konferencer

Erhvervsbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Hvordan vi får mere liv i bykernerne

Jylland: Ændring af planloven – strategisk planlægning for bymidter m.v KURSUS

Boligbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Den nye Planlov KURSUS

Køge: det store byggeboom frem til 2032

Servitutter og lokalplaner KURSUS

Sikre entreprenørkontrakter: Håndtering af ekstrakrav KURSUS

Boligudvikling i Jylland

De nye brandkrav, brandcertificering - planlægning og løsninger. KURSUS