Tredje Natur og Lendager Group har tegnet CPH Common House - verdens første upcyclede højhus til Solstra Development og Bellakvarter A/S. Formålet har været at bidrage til processen omkring Bellakvarterets masterplan med et markant projekt, der er skabt i dialog med sine omgivelser.
Forslaget sætter en helt ny dagsorden for fremtidens bæredygtige højhusbyggerier. I en nyfortolket bygningstypologi viderefører arkitekterne det bedste fra den klassiske københavnerkarré og indtænker samtidig bynatur, mikroklima, ressourcebrug og genbrug af materialer i det overordnede greb. CPH Common House er et innovativt og reelt bud på, hvordan man kan bygge højt og samtidig bidrage positivt til udviklingen af Københavns bæredygtige profil.
- Med CPH Common House ønsker vi at vise, at man sagtens kan bygge højt og tæt uden at miste forbindelsen til historien, konteksten og den menneskelige skala. Projektet er blevet til med udgangspunkt i en stærk forståelse for stedet, ressourcerne og mikroklimaet - udgørende et empatisk pejlemærke for bæredygtigt højhusbyggeri i København, Ole Schrøder, partner i Tredje Natur.
NB! Renovering og udvikling af fredede og bevaringsværdige bygninger. Konferencen afholdes d. 30. oktober 2018.
Forslaget tager sit udgangspunkt i en målsætning om at lave en bygning, hvor tårn og base fremstår som et samlet hele. En hybrid mellem en klassisk københavnerkarré og et innovativt højhus.
Bygningen tager afsæt i Københavns Kommunes anbefalinger for høje huse og udgør et nyskabende bud på, hvorledes man kan bygge højt i samspil med byens profil og egenart. Bygningens komposition er bymæssigt, arkitektonisk og landskabeligt udviklet, så de enkelte dele beriger hinanden så det samlet set bidrager det til en stærk og bæredygtig helhed i Bellakvarter.
- For Solstra Development har det været afgørende at samarbejde med arkitekter der kunne skabe det bedst mulige grundlag for den videre proces og i den henseende har Tredje Natur og Lendager Group på forbilledlig vis formået at vise hvordan man kan bygge et markant højhus, der rummer store kvaliteter og værdier i både boliger og uderum, Søren Raae Teisen, udviklingsdirektør i Solstra Development.
NB! Højhus-byggeri. Konferencen afholdes d. 29. maj 2018.
Bygningens form og silhuet defineres af en terrasserende aftrapning der skaber en slank profil og naturlig overgang mellem tårn og base. Med den terrasserende form opnås en gennemgående bygningsdybde på 12 meter som sikrer sunde og gennemlyste lejligheder hele vejen op igennem bygningen, med udsyn til mindst 2 verdenshjørner. Boligerne er i størrelsen 85-120 kvm og har alle adgang til altan eller grøn tagterrasse med enestående udsyn til by, fælled og sund.
Bygningens terrasserede form, karnapper og nicher skal skabe gode uderum med et optimalt mikroklima, der muliggør, at de kan bruges hele året. For at værne om fællesskab, nærvær og det gode naboskab er lejlighedernes køkkener og opholdsrum orienterede mod gårdrummet. På den måde bliver uderummet en integreret del af hele bygningens anliggende og vil udgøre et inviterende, trygt og aktivt grønt hjerte.
Upcycling af 17.577 ton affald
Ambitionen med CPH Common House er at opnå arkitektonisk såvel som økonomisk og klimatisk merværdi. Med verdens første upcyclede højhus bidrager vi til en fremtidig bæredygtig byggepraksis ved brug af upcycle materialer. Lokale genbrugskomponenter benyttes og medvirker i totalperspektiv til at minimere CO2-udslip samt generere nye ressourceeffektive bygninger med lokal identitet.
Til huset benyttes elementfacader af genbrugstegl og beton med tegltilslag, genbrugte vinduesrammer som træpaneler og gulve af genbrugstræ. Og genanvendelsen og bearbejdningen af de allerede eksisterende byggematerialer åbner op for en helt ny æstetik i arkitekturen omkring cirkulær økonomi. I alt genbruger og upcycler teamet bag forslaget 17.577 ton affald i CPH Common House, hvilket giver en CO2-besparelse på 1.174 ton i konstruktionsfasen.
NB! Udstykning og ejendomsdannelse. Kurset afholdes d. 31. maj 2018.
- Med CPH Common House sætter vi en ny international standard for upcycling i et unikt bolig- og erhvervsbyggeri. Højhuset er med sin cirkulære tilgang til materialegenanvendelse og sit ikoniske udtryk et pionerprojekt indenfor bæredygtigt byggeri, som vi håber vil medføre inspiration verden over, siger Anders Lendager, administrerende direktør i Lendager Group.
Biofaktor øges med 5 procent
Forslaget viser hvordan et urbant højhus kan forbedre biofaktoren og skabe mere biodiversitet ved at forstærke og tilføje flere græsser, planter, blomster, buske og træer - flora, som allerede er til stede på Amager Fælled. Ved også at beplante tagarealerne, gårdrummet og kantzoner trækkes landskabet med ind og op igennem bygningen. Samlet set vil det nye landskab kunne øge grundens nuværende biofaktor med mere end 5 procent.
Taghaverne på basen samt de grønne arealer i gårdrummet er til fælles brug, således at beboerne kan have nyttehaver og producere frugt og grønt til eget forbrug. Fællesarealerne kan være med til at styrke fællesskaberne i højhuset og sammen med nærheden til naturen, vil det højne livskvaliteten for beboerne.
Projektet er blevet til i et tæt samarbejde mellem Tredje Natur og Lendager Group. De 2 arkitektvirksomheder har lavet en alliance, fordi de deler en fælles tilgang om, at hvis det ikke er økonomisk sundt, så kan det heller ikke være bæredygtigt. Som arkitekter, byplanlæggere og rådgivere, tænker de bokvalitet, bæredygtighed og cirkularitet ind i projekter fra første skitse og skaber derved æstetisk og kostneutral bæredygtig arkitektur, der vil kunne ses på bundlinjen.
Tredje Natur og Lendager Group mener at cirkulære byggepladser, upcycle-materialer og en bred bevidsthed omkring klima- og ressourceeffektivitet er essentiel for fremtidens byggeri. Begge virksomheder er nogle af Danmarks frontløbere når det kommer til at skabe pragmatisk bæredygtighed.
Præcisering: Der er tale om et forslag, som Solstra ikke har valgt at arbejde videre med.