Silkeborg Kommune investerer 90 millioner kr. i sine 350 bygninger for at spare på el- og varmeregningen. Nu skal medarbejdere og brugere også hjælpe med at reducere forbruget.

I Silkeborg Kommune er 3 ejendomsserviceteknikere ved at uddanne sig til at inspirere kolleger, rengøringsfolk, lærere, skolebørn og andre til at spare på energien i de kommunale bygninger.

Projektet bygger på decentral energiledelse, hvor energi-indsatsen hænger sammen med den løbende vedligeholdelse af de kommunale bygninger. Det bliver gennemført i samarbejde med Transition i Aarhus og økonomisk støtte fra en pulje til udviklingsprojekter med fokus på tværfaglighed og brugerinddragelse under Fremfærd Bruger, et samarbejde mellem KL og flere organisationer.

- Målet er at spare yderligere på energien. Vi har allerede fokus på den del af forbruget, som har sammenhæng med bygninger og teknik, og skal vi have forbruget endnu længere ned, kræver det, at både medarbejdere og brugere medvirker og har nogle værktøjer til at finde kilder til energispild, siger faglig leder Lars Thygesen, Silkeborg Kommune.

For 3 år siden samlede Silkeborg Kommune alle medarbejdere, der beskæftiger sig med de omkring 350 kommunale bygningers drift, i Fælles Ejendomsdrift.

NB! Silkeborg investerer 14 milliarder i byudvikling. Konferencen afholdes d. 20. januar 2016.

Centraliseringen blev fulgt op med energibesparelser. Der bliver investeret 90 millioner kr. i at energirenovere bygninger, og næste trin er projektet ”decentraliseret energiledelse som vej til nye kompetencer og nyt fællesskab”. Det bygger på uddannelse og pilotprojekter. 3 medarbejdere fra Ejendomme er udpeget til ressourcepersoner og er ved at uddanne sig til opgaven.

Undervisningen foregår hos Transition, og de 3 kursister prøver løbende nye kompetencer og værktøjer af i praksis. En af de første opgaver var eksempelvis at gennemgå en børnehave og ikke alene tælle lamper og registrere energiforbrug, men også afdække vaner ved at stille de rigtige spørgsmål.

- Det er superspændende, men vi skal selvfølgelig længere ned i det, før vi kan se resultater, og man skal huske, at vi ikke kun arbejder med energibesparelser, men også med at få bygninger til at fungere. Det er jo eksempelvis nemt nok bare at skrue ned for varmen, men det er altså ikke meningen, at folk skal fryse. Kunsten er at have varme på og alligevel spare. Det skal helst være sådan, at folk slet ikke opdager det, siger ejendomsservicetekniker og ressourceperson Søren Fisker.

I forløbet indgår 4 pilotprojekter, hvor både medarbejdere og brugere bliver inddraget. Erfaringerne vil blive overført til de øvrige kommunale bygninger.


Relaterede konferencer

Plejeboliger for 25 milliarder kr.

Boligudvikling i København frem til 2030

Servitutter og lokalplaner KURSUS

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS

Erhvervsbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Stormflodssikring af by- og landområder

Aalborgs massive udviklingsprojekter

Køb og salg af ejendom - Due Diligence KURSUS

Logistik og industri - fart på nye muligheder

Den ødelæggende fugt i byggeriet - forebyggelse og bekæmpelse