Som led i en overordnet strategi om at bygge mere klimavenlige byggerier vil Scandi Byg fremover anvende mere dansk træ. På nuværende tidspunkt anvender modulproducenten 500 tons dansk træ til produktionen af virksomhedens modulbyggerier om året, men ifølge udviklingschef hos Scandi Byg, Mads Skalborg Simonsen, er der potentiale for mere.
Modulproducenten Scandi Byg har længe arbejdet målrettet med at nedbringe CO2-udledningen af virksomhedens modulbyggerier, og derfor undersøger Scandi Byg gerne nye muligheder, materialer og løsninger. Det har blandt andet ført til, at virksomheden nu undersøger, hvordan man kan anvende endnu mere dansk træ i produktionen af virksomhedens modulbyggerier, hvis bærende konstruktioner er bygget af FSC- eller PEFC-certificeret træ. Ifølge EPD’er udleder det danske træ nemlig væsentlig mindre CO2 i både transporten og produktionen af træet.
- Hos Scandi Byg har vi en klar strategi om, at vi vil bygge så klimavenligt som muligt. Vi er et godt stykke på vej og kan blandt andet allerede nu leve op til den frivillige bæredygtighedsklasses mål i 2029. Men vi vil hele tiden blive endnu dygtigere og klimaoptimere endnu mere. Her er det træ, som vi bruger til at bygge vores modulbyggerier af, en vigtig faktor, og vi kan blandt andet se, at brugen af mere dansk træ har en positiv effekt i byggeriernes samlede klimaregnskab. Vi har derfor indledt en testfase, hvor vi undersøger, hvor meget dansk træ, vi kan bruge og indtænke i vores modulbyggerier, fortæller Mads Skalborg Simonsen.
Lige nu anvender Scandi Byg 500 tons dansk træ om året, mens det resterende træ kommer fra Sverige eller Norge.
- Vi kommer nok aldrig helt væk fra det svenske eller norske træ, da der er nogle dimensioner, som kun kan fås i de nordligere lande, hvor træerne vokser sig større. Men vi arbejder løbende på at bruge endnu mere dansk træ, hvor vi kan – og jeg er overbevist om, at der er potentiale for mere dansk træ generelt i byggebranchen, siger Mads Skalborg Simonsen.
Træbyggeri. Konferencen afholdes den 5. december 2023.
Det danske træ, som Scandi Byg anvender til modulbyggerierne, kommer fra Norlund-savværket, som ligger i Rold Skov i Nordjylland knap 40 minutters kørsel fra Scandi Bygs fabrik i Løgstør. Ifølge administrerende direktør hos Norlund, Jørgen Sølvsten Skriver, er man glad for de lokale samarbejder, som er vigtige for at nedbringe byggeriets CO2-udledning i forbindelse med transporten.
- Ifølge vores branche EPD’er udleder det danske træ 29 procent mindre CO2 sammenlignet med træ fra udlandet. Det gælder både transport- og produktionsmæssigt. Så jo mere dansk træ, der kan bruges i byggebranchen, des mindre CO2 vil vi udlede. Derfor er vi glade for vores lokale samarbejder, så vi sammen kan være med til at gøre byggebranchen grønnere, forklarer Jørgen Sølvsten Skriver.
- Det danske træ har samme høje kvalitet som det svenske eller norske – både i forhold til brudstyrke og funktion. Dér, hvor det danske træ, adskiller sig, er det visuelle udtryk. Dansk træ vokser nemlig hurtigere end eksempelvis svensk træ, og derfor kommer der flere knaster end hos langsommere voksende træ, men kvalitetsmæssigt har det ingen betydning, afslutter han.
Det lokale samarbejde imellem Scandi Byg og Norlund betyder, at der kan spares flere transportled væk. Norlund leverer nemlig det høvlede træ direkte til Scandi Byg i Løgstør, og det kan alt andet lige ses på den samlede CO2-udledning.