Det offentlige skønner at der mangler renoveringer for 40 milliarder af de offentlige bygninger, men en analyse fra Foreningen for Rådgivende Ingeniørerer peger på at tallet er op mod 10 gange større, nemlig mellem 165-330 milliarder kr.

Offentlige bygninger er i dag så forsømte at udgifterne til renovering beløber sig til flere milliarder kroner, hvis man gerne vil fastholde den værdi som bygningerne udgør i dag. Der er samlet set 31 millioner kvm offentlige bygninger fordelt på i alt 45.000 ejendomme

Tal fra staten, regioner og kommuner skønner at beløbet udgør 40 milliarder kr. I FRI’s State of The Nation rapport, vurderes, at det faktuelle renoveringsbehov for alle offentlige bygninger er op til 5 til 10 gange større, altså i størrelsesordenen 165-330 milliarder kr., idet renoveringsefterslæbet kun er udtryk for den manglende vedligeholdelsesstand. Desuden er der i perioden 2008 til 2012 opgjort en stigning på 30 % i energi- og vedligeholdelsesefterslæbet.

Tallene stammer fra den State of the Nation-rapport, som Foreningen af Rådgivende Ingeniører har udarbejdet. Her er tilstanden af den offentlige bygningsmasse blevet analyseret og har fået karakteren 3.5 på en skala af 1-5, hvor 1 er ensbetydende med bygninger der bør nedrives og 5 er nybyggeri, oplyser administrerende direktør Henrik Garver til Byens Ejendom.

- Karakteren 3.5 viser, at de offentlige bygninger gennem længere tid er blevet forsømt. I de seneste år har politikerne haft fokus på energiforbruget, men desværre konstaterer undersøgelsen at energi- og vedligeholdelsesefterslæbet er steget med 30 %. Når vi så oven i købet kan konstatere at kommunernes anlægsloft sættes ned med 25 % i 2013 i forhold til 2012, så vækker det bekymring. Der er i de fleste kommuner kun sat penge af til almindelig vedligehold og ikke til renovering af bygningerne endsige energirenovering, som der ellers er stigende behov for. Det betyder, at værdien af de offentlige bygninger falder dag for dag , siger Henrik Garver, administrerende direktør i FRI.

- Det forstærker billedet yderligere, at selv med de senere års fokus på bygningers energiforbrug, så sker der meget lidt på det område. For at være rentabelt skal renovering og energirenovering være rentabelt og tænkes i sammenhæng. Vi ser i dag kommunerne fravælger renoveringen og energirenovering på grund af en presset økonomi. Det gælder også for projekter hvor reducerede omkostninger til energi og varme betyder at det vil være tjent ind over en kortere periode, siger Henrik Garver, der påpeger at undersøgelser viser, at det gør det op til 4 gange billigere, hvis energirenoveringer bliver foretaget samtidig med den almindelige renovering.

- Det er utroligt vigtigt at bevare blikket for helheden. Her har vi en forventning om at den kommende energirenoveringsstrategi fra regeringen, vil kunne udstikke en retning og anvise veje, så den offentlige bygningsmasse faktisk kan forbedres, som vi ser det ske med jernbaneinfrastrukturen. Gevinsterne ligger i at fokusere på helheden: omkostninger, drift, energi og renovering samtidig med at renoverede bygninger selvfølgelig skaber et godt indeklima, der er godt for indlæring og arbejdsmiljø, slutter Henrik Garver.

Segmentering af bygningsmasse:

Kommunerne:
• Skoler 40 % (12,4 millioner kvm)
• Administrationsbygninger 10 % (3,1 millioner kvm)
• Institutioner 8 % (2,5 millioner kvm)
• Idrætsanlæg 7 % (2,2 millioner kvm)
• Plejehjem 7 % (2,2 millioner kvm)
• Kulturbygninger 4 % (1,2 millioner kvm)
• Øvrige bygninger 25 % (7,75  millioner kvm)

Staten :
Forsvaret har ca. 2,5 millioner kvm bygningsareal.
Bygningsstyrelsen administrerer ca. 4 millioner kvm bygninger.
Ca. 1,9 mio. kvm er universitetsbyggeri, og derudover administreres, der ca. 2,1 millioner kvm kontorareal, fordelt på 448 egne og lejede bygninger. Ca. 1,2 millioner kvm er i lejede bygninger.

Regionerne:

Regionernes bygningsareal udgør et etageareal på 5,2 millioner kvm.
Størstedelen af det regionale etageareal, 4 millioner kvm, anvendes til hospitaler og døgnpleje

NB! ByensEjendom afholder konferencen: Solenergi i bygninger - indtjening og nye muligheder. Konferencen afholdes d. 11. marts 2014

NB! ByensEjendom afholder konferencen: Omdannelse af industri til boliger. Konferencen afholdes d. 19. marts 2014


Relaterede konferencer

Hvordan vi får mere liv i bykernerne

Stormflodssikring af by- og landområder

De nye brandkrav, brandcertificering - planlægning og løsninger. KURSUS

Aalborgs massive udviklingsprojekter

Bygningsreglement om etageboligbyggeri KURSUS

Boligudvikling i Jylland

Certificeringsordninger - udbredelse og betydning

Køb og salg af ejendom - Due Diligence KURSUS

Servitutter og lokalplaner KURSUS

Den ødelæggende fugt i byggeriet - forebyggelse og bekæmpelse