Cirka 3.500 projekter og planer screenes årligt i Danmark, og ud af disse kræver 500 en fuld miljøvurdering. Det 350 millioner kr. om året, og heraf forventer man at kunne spare 30 procent.

Hvert år udarbejdes 4-500 miljøvurderinger til en pris på omkring 350 millioner kr., men rapporterne ender med at samle støv, selvom de indeholder værdifuld viden.

Det skal et bredt konsortium, støttet af Innovationsfonden, bestående af universiteter, konsulentvirksomheder, bygherrer og myndigheder nu ændre ved at digitalisere miljøvurderingerne med henblik på data-genbrug og bedre vurdering af projekters konsekvenser for Verdensmålene.

- Det er første gang i verden, at man i så ambitiøst omfang vil koble miljøvurderinger til FN’s Verdensmål. Det vil gøre det lettere for danskere at se konsekvenser ved bygge- og anlægsprojekter i nærheden, samt for beslutningstagere at træffe kvalificerede beslutninger ud fra Verdensmålene, siger Lone Kørnøv, professor i miljøvurdering og beslutningsprocesser på Aalborg Universitet (AAU) der er hovedansvarlig for det danskledede projekt kaldet Dreams.

Projektet vil reducere det manuelle arbejde med at udarbejde miljøvurderinger og dermed også omkostningerne og tidsperioden. Dreams vurderer, at en digitalisering og strømlining af viden fra miljøvurderinger kan betyde besparelser på 30 procent, da mange data i forvejen vil være tilgængelige via Danmarks Miljøportal. Og det glæder Energinet.

- Miljødata og feltundersøgelser er dyre, og data vi bruger offentlige midler på at samle ind, vil vi også gerne, at andre kan bruge. Samtidig vil vi også gerne bruge andres data, så vi selv sparer offentlige ressourcer. Hvis Dreams-projektet ambitioner realiseres, bliver det mere omkostningseffektivt fremover, siger Annebeth Hoffmann, Seniorprojektleder Miljø & Geoscience i Energinet.

Rambøll: Stort potentiale i at eksportere modellen

For partnerne i projektet kan der være et stort eksportpotentiale ved at sælge konsulentydelser i en international kontekst.

Ydelsesbeskrivelser til teknisk rådgivning indenfor byggeri. Kurset afholdes den 5. maj 2021.

Både Cowi og Rambøll er med i Dreams-projektet, og ifølge projektchef Rasmus Hejlskov Olsen fra Rambøll øjner virksomheden stort potentiale i at eksportere det danske Dreams-koncept globalt – ikke mindst fordi Rambøll har en global division for miljøvurdering.

- I Danmark betragter vi normalt miljøvurderinger som meget store undersøgelser, men de blegner ofte i forhold til udlandet, hvor de nemt kan være ti gange større. Hvis DREAMS kan strømline og optimere processerne, står vi med en attraktiv eksport-mulighed hvor Danmark kan være first-movers, siger Rasmus Hejlskov Olsen, der samtidigt glæder over at kunne samarbejde med forskningsinstitutioner.

Kunstig intelligens og miljøportal danner fundament

Projektet udnytter nogle af de nyeste digitale teknologier. Ved at bruge kunstig intelligens og avanceret tekstgenkendelse vil projektet opbygge store databaser fra tidligere miljøvurderinger, der vil øge kvaliteten af den fremtidige beslutningsstøtte.

Danmarks Miljøportal bliver platformen, hvor alle kan tilgå dataene fra miljøvurderingerne, der kommer via Dreams-projektet. Portalen har i forvejen 100.000 direkte brugere, samt 1 million indirekte brugere via eksterne platforme.

- Vi vil sørge for, at værktøjerne bliver frit tilgængelige, så alle kan få informationer om, hvordan planer og projekter forventes at påvirke Verdensmålene. Desuden vil vi invitere en lang række samfundsmæssige aktører ind i processen for at forme værktøjerne, så de modsvarer de forskellige behov og interesser, siger sekretariatsleder Nils Høgsted fra Danmarks Miljøportal.

Innovationsfonden investerede for nyligt 18,2 millioner kr. i Dreams-projektet.


Relaterede konferencer

Jylland: Ændring af planloven – strategisk planlægning for bymidter m.v KURSUS

Boligudvikling i Jylland

Logistik og industri - fart på nye muligheder

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.

Den nye Planlov KURSUS

Aalborgs massive udviklingsprojekter

Boligudvikling i København frem til 2030

Plejeboliger for 25 milliarder kr.

Erhvervsbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Certificeringsordninger - udbredelse og betydning