Mens bolighandlen for alvor er ved at genfinde formen, er efterspørgsel på køberrådgivning stukket af. Det skal dæmme op for uforudsete udgifter som følge af nye ejendomsvurderinger og kortrentelån fortæller fagfolk.

Bolighandlen har igen fået vind i sejlene, og ifølge nye tal fra Boligsiden blev der i oktober, november og december solgt hele 43 procent flere villaer og rækkehuse i forhold til samme periode året før. Og mens bolighandlen atter er ved at finde formen, er markedet for køberrådgivning decideret eksploderet. Det erfarer man hos Byggesagkyndig.nu, der er repræsenteret med uvildige køberrådgivere over hele landet. Her er antallet af køberrådgivninger steget med 73 procent i samme periode.

– Med en stigende aktivitet i markedet følger naturligt en øget efterspørgsel på køberrådgivning, men der er også nye ejendomsvurderinger og skatteregler, som mange er i tvivl om, hvordan og hvor meget de vil blive påvirket af. Samtidig skaber udviklingen på kortrentelån og energipriser en situation, hvor man ikke altid er herre over ens budget. Alt i alt får det folk til at øge opmærksomheden på uforudsete ting, og det kan få flere til at søge rådgivning, siger Birgit Daetz, der er boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

Et øget fokus på at undgå uforudsete udgifter kombineret med en berettiget tvivl på tilstandsrapporterne har ifølge Christian Norborg, der er CEO hos Byggesagkyndig.nu, sendt efterspørgslen på køberrådgivning på himmelflugt.

– Ovenpå at både renter og en række andre udgifter er steget, vil man være så sikker som muligt på, at der ikke kommer ekstraudgifter de første mange år, og flere har fået øjnene op for, at en tilstandsrapport i sig selv ikke yder nogen garantier, siger Christian Norborg og uddyber:

– Jeg ville ønske, at tilstandsrapporten var så god, at man kunne stole på den. Men så længe vi kan komme ud og finde rigtig mange ting, der ikke står i tilstandsrapporten, og der er brug for at tolke, det, der står beskrevet, så er det ikke godt nok til vores kunder. Og desværre stoler alt for mange stadig blindt på, at tilstandsrapporten er fyldestgørende.

En af de huskøbere, der har valgt at søge rådgivning, er Jakob Sheikh, som i forbindelse med købet af en murermestervilla på Amager fik Byggesagkyndig.nu til at gennemgå huset.

– Vi blev gjort opmærksomme på en række væsentlige forhold både inde og ud, og på baggrund af gennemgangen nedjusterede vi vores bud, som sælger accepterede, med 600.000 kroner, fortæller Jakob Sheikh.

Mens den uvildige rådgivning i nogle tilfælde kan give en økonomisk gevinst, handlede det for Morten Biehl Wilkens, der for nylig fik opført et typehus af Huskompagniet, i højere grad om tryghed.

– Til at følge byggeriet havde vi en byggesagkyndig fra Byggesagkyndig.nu, som tog den faglige dialog med byggeleder og håndværkere. Det er virkelig rart at have én, der kender gamet, og som kan stille de rigtige spørgsmål og påpege over for byggefirmaet, hvis noget ikke er i orden, siger Morten Biehl Wilkens og understreger:

– Når du bygger noget til adskillige millioner, er det virkelig dumt at risikere at stå med et byggeri fuld af fejl. Og frem for alt, så giver det en enorm tryghed og ro i maven at vide, at en med den rette faglige viden, har din ryg.


Relaterede konferencer

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.

Plejeboliger for 25 milliarder kr.

Hvordan vi får mere liv i bykernerne

Fra 1. januar: Nye brandkrav, brandcertificering - planlægning og løsninger. KURSUS

Ny udbudslov KURSUS

Servitutter og lokalplaner KURSUS

Køge: det store byggeboom frem til 2032

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS