Det nye projekt erstatter den omdiskuterede tidligere vision om Holmene - et storslået erhvervsområde på 9 holme i forlængelse af Avedøre Holme. I stedet er fokus nu rettet mod den nødvendige stormflodssikring af hovedstaden, som Hvidovre ønsker at gøre naturbaseret.
- Vi har valgt at prioritere et landindvindingsprojekt i mindre skala, så vi kan sikre en naturbaseret stormflodssikring af hovedstadsområdet. Med det nye projekt får vi mulighed for både at beskytte os mod klimaforandringernes konsekvenser og samtidig skabe mere plads til naturen og dens udvikling, siger borgmester Anders Wolf Andresen om baggrunden for beslutningen.
Det nye projekt tager udgangspunkt i den samlede stormflodssikring af hovedstadsområdet, som udover Hvidovre omfatter Tårnby, Dragør og København. Planen er at etablere en landindvinding ud for Avedøre Holme, der skal fungere som en effektiv stormflodsbarriere, samtidig med at den skaber nye naturområder.
Ved at genskabe en mere naturlig kystlinje med strandenge og andre habitater bliver der plads til både natur og rekreative muligheder for borgerne. De nye naturområder vil styrke miljøet over og under vandet og skabe et bedre sted at leve – for både mennesker og dyr
- Vi ønsker at genetablere noget af den natur, der gik tabt, da Avedøre Holme blev anlagt. Med dette projekt skaber vi en balance mellem klimabeskyttelse og naturens udvikling, siger Anders Wolf Andresen.
Projektet bliver en vigtig brik i den samlede kystsikring i Køge Bugt og vil fungere som et bindeled mellem stormflodssikringen af Køge Bugt Strandpark og Hovedstadsområdet. Fokus er på at sikre kritisk infrastruktur, virksomheder og borgernes boliger mod fremtidige stormfloder.
Anlægsarbejdet vil blive gennemført med størst muligt hensyn til miljøet, og Hvidovre Kommune understreger, at der ikke vil blive foretaget dumpning af havbundsmateriale, den såkaldte klapning i forbindelse med landindvindingsprojektet.
Muligheder i fremtiden
Landvindingen kan på længere sigt rumme forskellige formål, såsom erhverv, rekreative områder eller kultur- og fritidsfaciliteter. Den videre mulige udvikling af området vil dog ske i en særskilt proces, hvor der blandt andet vil være behov for at sikre en velfungerende trafikal infrastruktur til området.
Hvidovre Kommune ønsker, at økonomi og projektudvikling overgår til et eksternt selskab som set i andre større lignende infrastrukturprojekter, og som Hvidovre Kommune vil have en betragtelig andel i. Hvidovre lægger dog stor vægt på, at der sker en bred inddragelse af relevante aktører allerede i opstartsfasen.
Projektet skal finansieres bl.a. gennem indtægter fra modtagelse af overskudsjord og som en del af den samlede finansiering af stormflodssikringen i hovedstadsområdet.
Med vedtagelsen af Danmarks Havplan i juni 2024 er der allerede udlagt en zone til projektet ud for Avedøre Holme, hvilket sikrer, at det kan gennemføres i tråd med en helhedsorienteret planlægning af de danske havarealer.
Bag det nye landindvindings- og stormflodssikringsprojekt står et stort flertal af Kommunalbestyrelsens partier og lister: Socialdemokratiet, SF, Hvidovrelisten, Liberal Alliance, Dansk Folkeparti og Danmarksdemokraterne.
Kommunalbestyrelsen i Hvidovre skal tage stilling til det nye projekt den 28. januar 2025.