I sidste uge blev den 12,8 kilometer lange letbane sat på Finansloven 2015 med et tilskud på 830 millioner kr. Letbanen forventes klar til indvielse i 2021, men allerede nu påvirker den kvm-priserne på boligejendomme langs linjeføringen, mens det er mere uklart, hvordan markedet for erhvervsejendomme vil reagere.

Med det statslige tilskud på 830 millioner kr. faldt finansieringen af den 1,8 milliarder kr. dyre letbane i Aalborg i sidste uge på plads, men aalborgenserne må vente 7 år på at stige på letbanetoget.

Letbanesekretariatet forventer, at letbanen kan i blive indviet i 2021 -  samme tid som Aalborg Universitetshospital i Aalborg Øst åbner. Trods ventetiden mærker ejendomsmægler og medindehaver af Danbolig Hansen og Thoft, Danni Thoft, allerede stor interesse for boligejendomme langs banens linjeføring.

- Der er ingen tvivl om, at det er noget som folk er opmærksomme på. Letbanen vil gøre mange menneskers hverdag noget nemmere, og sammen med det kommende supersygehus skaber letbanen forventninger om stigende kvm-priser. Der er købere, som vælger at købe ud fra netop de forventninger. Så ja, vi kan sagtens mærke det, siger han.

- Der er ingen tvivl om, at jo bedre infrastrukturen bliver, des bedre er det for givent område. Så vi tror da helt klart på, at det vil få betydning – både fordi fremkommeligheden forbedres, og fordi der bliver skabt flere arbejdspladser i nærområderne, uddyber Danni Thoft, og slår fast, at man hos Danbolig forventer en prisjustering i opadgående retning for ejendommene langs letbanens linjeføring.

NB! Boligbyggeri for 20 milliarder i Aalborg. Konferencen afholdes d. 8. april 2015.

Kim Jacobsen, der er direktør, partner og erhvervsmægler hos Nybolig Erhverv Aalborg er forsigtig i sin vurdering af letbanens betydning for kvm-priserne på erhvervsejendomme langs linjeføringen, men han forventer til gengæld, at den vil medføre stigende byggeaktivitet.

- Jeg ved ikke, om den får betydning for kvm-priserne, men jeg tror, at den får betydning for ejendomsudviklingen i de berørte områder. Kommunen har et ønske om, at der kommer til at bo flere mennesker tæt på letbanen, og derfor må der forventes at komme en højere bebyggelsesprocent på arealerne langs letbanen, siger Kim Jacobsen.

Han oplyser videre, at man hos Nybolig Erhverv Aalborg ikke har mærket til stigende interesse for de erhvervsejendomme, der ligger langs den kommende letbanes linjeføring.

- Nej, tværtimod har det for nogen været afgørende, at man nemt kan komme dertil i bil. På nogle af strækningerne bliver der lukket ned for biltrafik, så kun letbanen kan køre der, påpeger han men slår samtidig fast, at letbanen overordnet set vil få en meget positiv effekt på byen.

NB!  Milliardinvesteringer i parkering 2014-2025. Konferencen afholdes d. 25. februar 2015.

Letbanen skriver sig ind i række af store infrastrukturprojekter i Aalborg. Lufthavnen er ad flere omgange blevet udvidet gennem de seneste år, og i 2016 stikkes spaden i jorden til en 3 kilometer lang stikbane fra Lindholm Station til Aalborg Lufthavn. Den 276 millioner kr. dyre baneforbindelse skal stå klar i 2019.

Samtidig anlægges den 285 millioner kr. dyre omfartsvej, Egnsplanvej, som vil forbinde det kommende Universitetshospital i Aalborg Øst med motorvejen ved Mariendals Mølle samt det regionale centerområde City Syd i den sydvestlige del af Aalborg.

Endeligt fortsætter politikerne i Region Nordjylland kampen for statslig finansiering af den 3. Limfjordsforbindelse, som ventes at koste 6,2 milliarder kr. Debatten om linjeføringen af en 3. Limfjordsforbindelse har stået på i 40 år, men den fik sin endelige afslutning, da Folketinget den 24. juni 2014 valgte en linjeføring over Egholm på baggrund af en VVM-undersøgelse udført af Vejdirektoratet.


Relaterede konferencer

Logistik og industri - fart på nye muligheder

Erhvervsbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Træ - det hotte byggemateriale: JYLLAND

Finansiering af ejendom - markedssituation og tendens

Den nye Planlov KURSUS

Fremtidens betonbyggeri

Køb og salg af ejendom - Due Diligence KURSUS

Boligudvikling i Jylland

Bygningsreglement om etageboligbyggeri KURSUS

Boligbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter