Der er foreløbigt projekteret med 400 boliger i Nordsjællandshusene-projektet i Espergærde. CFP Ejendomme står bag projektet, der er i høring i Helsingør Kommune. Det er inspireret af en ældgammel nordisk måde at skabe bofællesskaber på.
Gårdtun hedder begrebet præcist, og begrebet har været brugt i norden - særligt i Norge i hundredvis af år. Og nu kan begrebet være på vej tilbage i en moderne udgave med Nordsjællandshusene – et byggearkitektonisk projekt hvis lige ikke findes andre steder i landet.
I 2017 kom det frem, at næsten halvdelen af danskerne ønsker en bæredygtig livsstil – og tendensen er støt stigende. Samtidig oplever hovedstadsområdet – og resten af Sjælland – i disse dage næsten et boom i interessen for bofællesskaber – en tendens som senest havde sin storhedstid i 1970’erne.
Tendenserne er ikke gået Kant Arkitekters næse forbi, og de brugte således tun-begrebet som inspiration for designet til Nordsjællandshusene, da det netop fremmer fællesskab og bæredygtig livsstil.
Unik arkitektur i pagt med naturen
Med Nordsjællandshusene har Kant Arkitekter designet en moderne version af det gamle gårdtun. Det gjorde de, fordi byggeriet er planlagt til at skulle ligge i et område ved navn Kelleris Hegn i Espergærde. Et område af Espergærde, hvor naturen er en integreret del af boligområdet og nabolaget. Kant Arkitekters partner Karl-Martin Buch Frederiksen fortæller om sin vision for projektet, og hvordan tun-designet bunder i et oprigtigt ønske om at drage naturen ind i byggeriet og værne om naturen.
NB! Bofællesskaber og nye boformer. Konferencen afholdes d. 7. februar 2019.
- Tun-designet er specifikt inspireret af norske gårdtun. Designet giver mulighed for at udnytte det kuperede terræn til fordel for beboerne og for mangfoldigheden i naturen. Idéen er ganske enkelt at få bevoksningen til at bidrage med naturlige fællesrum – præcis som i de gamle nordiske landsbyer – men med en moderne twist i en dansk kontekst, siger Karl-Martin Buch Frederiksen.
Naturen ind i menneskerne og menneskerne ind i naturen
Nordsjællandshusene har til hensigt at tilbyde den bevidste borger en bæredygtig livsstil tæt på skov og mose, hvor byggematerialer, omgivelserne og boligernes beliggenhed i forhold til hinanden tilsammen fordrer til nabofællesskab i pagt med naturen. Læg dertil en lav bebyggelsesprocent og grønne kiler, som trækker naturen ind i boligområdet, og du har en boligform, der er med til at sikre naturen frem for at erstatte den med fx mere konventionelt boligbyggeri. Og det er unikt i forhold til nybyggeri tæt på natur, fortæller landinspektør Kristian Baatrup.
- Når man bygger i umiddelbar nærhed af et natur- og skovområde, som Nordsjællandshusene-projektet er planlagt til at være, så er det prisværdigt, at man forsøger at inddrage naturen i byggeriet på denne måde. Denne egenskab kombineret med anvendelsen af gårdtun-begrebet – et begreb jeg ikke var bekendt med før – gør Nordsjællandshusene unikke i en dansk sammenhæng, siger han.