Aarhus-baseret arkitektfirma transformerer historisk bygning, og bevarer dele af byens vigtigste kulturarv
Arkitektfirmaet Ardess har gennemført et kompliceret omdannelsesprojekt i Aarhus, hvor Lygtehuset er først blevet pillet ned og memoreret sten for sten og efterfølgende bygget op igen på en ny placering i baggården. Bygningerne var meget nedslidte og samtidig erklærede fredede og bevaringsværdige.
- Som arkitekter er vi stolte over at kunne bidrage til at beskytte, bevare og skabe nyt liv til den kulturarv, der er en vigtig del af Aarhus’ identitet og historie, fortæller partner Rune Ager Brund fra Ardess.
I forbindelse med omdannelsen har Ardess formået at bevare bygningens kerne og historiske detaljer. Arkitekterne har skabt et rum og gårdmiljø, der funktionelt rummer det nye, men som samtidig er tro mod de autentiske værdier og kernepunkter.
Ydre omstændigheder gjorde, at bygningen ikke kunne forblive på dens oprindelige placering, og løsningen blev derfor, i samarbejde med Den Gamle By, at flytte og transformere bygningen.
Udvikling af fredede og bevaringsværdige bygninger. Konferencen afholdes den 29. november 2023.
Lygtehuset blev således nænsomt pillet ned og registreret sten for sten, og er genopført som det eksisterende hus på sin nye placering, hvor det nu fungerer som et smukt og stemningsfuldt anneks til restauranten.
I dag står Lygtehuset som et blivende minde om respekten for den oprindelige arkitektur, hvor en simpel og let sammenbygning udført i glas elegant kombinerer nyt og gammelt.
- Det er en ære for os at genoplive en betydningsfuld bygning som denne, der nu integreres som en del af byens pulserende kultur- og restaurationsliv, fortæller Rune Ager Brund.
Ardess understreger, at deres samarbejde med investor og bygherre Finn Bach Pedersen, lejerne fra Restaurant ET og en række dygtige håndværkere har været nøglen til den succesfulde omdannelse.