Trods historier om svær adgang til boligmarkedet er andelen af unge boligkøbere stigende, lyder det fra ejendomsmæglerkæde.
Andelen af unge boligkøbere stigende, konkluderer Realkredit Danmark i en ny analyse. Realkreditinstituttet har kigget på data for ejerskiftesager i perioden 2018-2023 og opdelt perioden i 3 perioder: før corona (2018-2019), corona (2020-2022) og efter corona (2023).
På den baggrund punkterer seniorøkonom Haris Coric myten om, at unge mennesker er efterladt på perronen i forhold til adgang til boligmarkedet.
- Selv i københavnsområdet, hvor omkostningerne ved at købe og eje en bolig i forhold til de disponible indkomster er på relativt høje niveauer i en historisk kontekst, vinder unge boligkøbere markedsandele, siger Haris Coric og understreger, at det er sammenlignet med den demografiske udvikling.
Altså er der i analysen taget høje for, om der generelt er blevet flere eller færre unge i perioden. I ejendomsmæglerkæden Home kalder man det "overraskende", at de unge i højere grad indtager ejerboligmarkedet.
- De yngre boligkøbere driver i høj grad fremgangen på boligmarkedet, og de er altså på fremmarch på trods af kraftige rentestigninger og relativt høje boligpriser, siger boligmarkedsanalytiker i Home Henrik Hauthorn Jensen.
Andelen af unge købere er stigende både på ejerlejligheds- og husmarkedet, viser Realkredit Danmarks analyse.
Hvor de 18-29-årige stod for næsten 17 procent af alle køb af ejerlejligheder i perioden 2018-2019, så står gruppen for 24 procent ejerlejlighedshandlerne i 2023.
For de 30-39-årige, så handles tæt ved 3 ud af 10 ejerlejligheder i år af denne aldersgruppe, hvor andelen lå nede på 21,6 procent før corona. Og under coronapandemien stod de 30-39-årige for 22,6 procent af handlerne, så deres andel har været støt stigende de seneste 5 år.
Træ - nu til at bygge højhuse. Konferencen afholdes den 5. december 2023.
Den generelt høje andel af købere af ejerlejligheder under 40 år er ifølge Haris Coric ikke en overraskelse i sig selv, da mange yngre boligkøbere ofte gør sin entre på boligmarkedet via køb af ejerlejlighed – især i tiden under og efter studierne. Han forklarer, at flere unge flytter til storbyen, og det spiller ind.
- I storbyerne er der flere ejerlejligheder til salg, og dermed er det naturligt for de unge at starte med denne boligtype, udtaler han.
Men de yngre boligkøbere kaster sig ifølge seniorøkonomen også i højere grad over huse og rækkehuse. De 18-29-årige stod for 8,8 procent af handlerne i årene 2018-2019, mens de 30-39-årige havde en andel på 23 procent. I år har de 2 aldersgrupper stået for henholdsvis 11,8 procent og 29 procent af handlerne af parcel- og rækkehuse og er altså gået pænt frem i markedsandele.
En mulig forklaring på fremgangen hos især de 30-39-årige fra corona til 2023 kalder han "bytteforholdseffekten" for dem der bor i ejerlejligheder.
- Sidste års boligprisfald kan have givet blod på tanden for denne aldersgruppe i forhold til huskøb, selv med tanke på de høje renteniveauer, siger Haris Coric.