Danmark skal 4-doble sin el fra sol og vind inden 2030. Derfor trækker Energinet nu rådgivere fra landinspektørfirmaet LE34 ind. De skal sikre, at areal og rettigheder til de mange nye kabler og anlæg kommer i hus, samtidig med at de berørte lodsejere bliver behandlet respektfuldt.
Behovet for at accelerere den grønne omstilling er så stort, at det ikke er tilstrækkeligt med flere hundrede nye medarbejdere ansat direkte hos Energinet – også eksterne rådgivere bliver trukket ind. Energinet har gennemført en udbudsproces og valgt landinspektørfirmaet LE34 som primær leverandør af konsulenter til rettighedserhvervelse gennem de næste 8 år.
Energinet ejer og udvikler el- og gasnet i Danmark for at indpasse mere vedvarende energi, opretholde forsyningssikkerhed og sikre lige markedsadgang til nettene. Der bliver etableret tusindvis kilometer nye kabler og luftledninger med tilhørende transformerstationer samt gasledninger til biogas og tilbageføringsanlæg, der går på kryds og tværs af landet og på kryds og tværs af veje og huse. Derfor har Energinet stort fokus på at sikre de berørte lodsejere en god behandling i processen.
Korrekt juridisk sikring af areal og rettigheder og respektfuld behandling af de berørte lodsejere, der skal afgive dele af deres ejendom, er en tidskrævende proces, og ifølge Gert M. Henningsen, der er landinspektør og partner i LE34 samt ansvarlig for LE34’s team af rettighedskonsulenter til Energinet, kan det nemt blive en flaskehals, hvis man ikke udviser rettidig omhu. Særligt set i lyset af den omfattende opgave Energinet skal gennemføre inden 2030.
Grøn byudvikling og omdannelse af bydele. Konferencen afholdes den 21. november 2023.
– Rigtig mange af de opgaver, vi står overfor med etablering af anlæg til den grønne omstilling, har grænseflader til arealer og rettigheder. Til den frie ejendomsret. Og det er vores hjemmebane som landinspektører, fortæller Gert M. Henningsen.
– Derfor må vi også rose Energinet for netop rettidig omhu ved at erkende behovet for mere bistand til areal- og rettighedshåndtering, understreger han.
LE34 får ansvaret for indgåelse af erstatningsaftalerne med lodsejerne og skal blandt andet stå for delprojektledelse, sparring med lodsejerforhandlerne om faglige spørgsmål og tinglysning af lodsejeraftalerne.
Ligesom Energinet er LE34 en organisation, der mander op i disse år – blandt andet for at imødekomme den store efterspørgsel i relation til klimatilpasningsprojekter og den grønne omstilling.
– Behovet for grøn omstilling er udløst på en sørgelig baggrund, men det er et behov, der skal dækkes, og som det er meningsfuldt at være med til. I virkeligheden er det en borgerpligt at gøre noget godt for klimaet som privatperson, men når man også kan arbejde med det i sit professionelle virke, så hænger verden sammen, fortæller Gert M. Henningsen.