Forsvarets Efterretningstjeneste vil bygge et nyt hovedkvarter på 40.000 kvm Det skal opføres på Svanemøllens Kaserne ved Svanemøllen togstation i København og stå færdigt i 2026.

Forsvarets Efterretningstjeneste, FE, har gennem en længere periode arbejdet sammen med Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse og Bygningsstyrelsen om at finde et egnet sted at samle FE.

- Jeg tror personligt, at vi får den økonomisk bedste løsning på den måde, så vi kan koncentrere os om det, vi er gode til, og det er ikke at drive bygninger eller slå græs, siger FE-chefen Lars Findsen til Berlingske.

I dag er FEs københavnske medarbejdere spredt på 3 ejendomme: På Kastellet idet centrale København, på Østerbro og på det sydlige Amager.

Ejerforholdet bliver et markant nybrud i Forsvaret, da der satses på et offentligt-privat partnerskab, OPP, hvor et dansk pensionskasse-konsortium skal stå for byggeri, ejerskab og drift, skriver Berlingske.

FE er af sikkerhedsårsager undtaget fra de almindelige regler om udbud, så der vil blive tale om at invitere udvalgte pensionskasser til at byde ind på opgaven i 2. halvår 2020. I 2021 udvælges konsortiet der skal stå for projektet. Der er så 5 år til at færdiggøre byggeriet.

Ifølge Lars Findsen skal vil der være garanti for, at byggeriet ikke videresælges, og at byggematerialer og elektriske installationer sikkerhedstestes. Arkitekter og ingeniører skal arbejde i særlige sikrede rum.

- Hvis man tænker nogle år tilbage, ville FE nok være meget utilbøjelig til at lukke nogen indenfor i sådan en konstruktion. Nu er det vores vurdering, at vi kan håndtere det, siger Lars Findsen til Berlingske.

Lokaliteter i Danmark

De fleste medarbejdere er placeret i FE’s bygninger i Kastellet, i et bygningskompleks på Amager kaldet Sandagergård og i lokaler på Østbanegade/Holsteinsgade på Østerbro i København.

Derudover har FE 2 indhentningsstationer på Amager og i Nordjylland nær Hjørring. FE har også medarbejdere, der arbejder i udlandet i kortere eller længere perioder.

Den meget spredte placering af alle medarbejderne på adskillige faciliteter omkring København er både uhensigtsmæssig for opgaveløsningen og omkostningstung. Folketinget har derfor afsat midler til, at FE’s aktiviteter i Københavns-området kan samles i ét domicil.

Medarbejdere

Den største medarbejdergruppe er akademikerne, især ingeniører, som samlet udgør 50 procent af de ansatte. Gruppen af akademikere er steget gennem årene, i takt
med at FE har ændret sine opgaver og fokus.

De militære medarbejdere udgør 13 procent, hvoraf godt halvdelen er officerer.


Relaterede konferencer

Boligudvikling i Jylland

Den nye Planlov KURSUS

De nye brandkrav, brandcertificering - planlægning og løsninger. KURSUS

Finansiering af ejendom - markedssituation og tendens

Bygningsreglement om etageboligbyggeri KURSUS

Boligbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Plejeboliger for 25 milliarder kr.

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.

Certificeringsordninger - udbredelse og betydning

Ungdomsboliger på et modent marked