Den danske tegnestue Dorte Mandrup skal bringe nyt liv til anonymt og trafikeret område langs vandet ved Klarabergsviadukten i Stockholms indre by.
Et enigt bedømmelsesudvalg har udpeget Dorte Mandrup med Kragh & Berglund og AKT II til vinder af parallelopdraget om at designe nyt, ambitiøst kontorbyggeri i Stockholms mest centrale bydel, Norrmalm. Bygningen er placeret mellem centralstationen og Kungsholmen med udsigt til Ragner Östbergs ikoniske stadshus og skal huse både kontorer og offentlige funktioner. Forslaget er kendetegnet ved sin skulpturelle fremtoning, der heler byens silhuet mod syd og binder områdets varierende skalaer og udtryk sammen i en ny helhed samt etablerer nye generøse byrum.
- Når man bygger i et allerede tæt bebygget byrum, skal man være omhyggelig med at bevare de kvaliteter, der allerede findes på stedet, samtidig med, at man giver noget meningsfyldt tilbage, som skaber værdi for byens borgere og besøgende. Jeg er stolt af, at vi i et urbant komplekst og kontrastfyldt område af Stockholm har formået at forme en bygning af høj skulpturel kvalitet, der skaber harmoni i overgangen mellem områdets grønne kvaliteter, fysiske og historiske lag, de lavere nabobebyggelser og Normalms moderne forretningskvarter samt tilfører byen nye, trygge offentlige mødesteder og opholdsrum tæt ved stationen og langs vandet, siger grundlægger og kreativ direktør Dorte Mandrup.
Konference: Træbyggeri
Udformningen af bygningen tager afsæt i det omkringliggende byrum og danner en blød silhuet mod Klara Sjö, der spidser til ud til Riddarfjärden mod syd.
Den cirka 15.000 kvm store bygning består af en åben base, der danner et sammenhængende landskab både inde og ude. Basen tiltrækker strømmende fra byen og centralstationen og leder dem ned mod havnefronten. Indenfor er alle etager indrettet, så der sikres en høj grad af fleksibilitet og mulighed for at tilpasse rummene til flere forskellige aktiviteter og nye arbejdsmønstre over tid.
- Vores ambition er at skabe et sted, der er levende, tilgængeligt og skaber værdi for både stockholmere og besøgende. Vi ser frem til at fortsætte arbejdet sammen med Stockholms stad og Dorte Mandrup. Forslaget har en stærk identitet og høj arkitektonisk kvalitet, som bygger på en stor forståelse for, hvad der er vigtigt i miljøer, hvor mennesker ønsker at mødes, arbejde og bo. Kontakten til vandet styrkes, og der skabes offentlige rum på en attraktiv beliggenhed med et byggeri, der
indfrier Humlegårdens ambition for fremtidens arbejdspladser og bæredygtige byggeri. Med forslaget bindes bymiljøer fra forskellige tidsaldre sammen og heler det, der tidligere var en barriere, siger Anna Kullendorff, Head of Business Development hos Humlegården Fastigheter.
Dorte Mandrup skal nu bearbejde og videreudvikle designet sammen med Humlegården og Stockholms stad. Byggeriet forventes påbegyndt i 2029.