Hver danske havde i gennemsnit 52,5 kvm plads i boligen i i 2019. I 2023 er arealet vokset til 53,6 kvm.
Selvom det er målet at nedbringe Danmarks samlede CO2-udledning, er det ikke ligefrem den udvikling, vi er vidner til i forhold til plads, vi danskere hver især har i vores boliger, lyder det fra Estate.
De seneste 5 år er det areal, vi som enkeltpersoner har til rådighed i vores bolig nemlig steget med 1,1 kvm fra 52,5 kvadratmeter til 53,6 kvadratmeter, viser tal fra Danmarks Statistik, som ejendomsmæglerkæden har analyseret.
En ekstra kvm betyder også, at der skal opvarmes mere areal.
- Det er ikke ligefrem den udvikling, der passer ind i de politiske ambitioner om at nedbringe vores samlede C02-udledninger, når vi som en befolkning på knap 6 millioner mennesker i gennemsnit får mere plads i vores boliger, siger Thomas Hovgaard.
Flade tage. Konferencen afholdes den 10. oktober 2023.
Ifølge ham skyldes udviklingen ikke et kollektivt og insisterende krav om mere plads, men derimod den demografiske udvikling.
- Når vi ser på udviklingen i husstandenes størrelser over tid, tegner der sig et billede af en dansk befolkning, hvor flere i stigende grad foretrækker at være få eller kun en person i boligen. Mens der bliver færre større husstande, stiger antallet af små, og det betyder selvfølgelig, at de eksisterende boliger bliver beboet af færre personer, siger Thomas Hovgaard.
Han mener, at der generelt bygges for store boliger i forhold til, hvor mange personer vi danskere vælger at bo sammen med i vores boliger.
- Mange interessante forslag er på den politiske dagsorden i disse år for at nedbringe vores samlede udledninger, for eksempel C02-afgifter, men man kunne tage nogle klimamæssige syvmileskridt, hvis man gjorde det mere attraktivt at bygge mindre boliger, der passede bedre til husstandsstørrelserne og dermed reducerede energiforbruget per dansker, siger Thomas Hovgaard.