Værløse bymidte skal fortættes og udvikles. Furesø Kommune har udarbejdet Forslag til Udviklingsplan for Værløse Bymidte, der nu sendes i offentlig høring.
Kontakt
Furesø Kommune
Værløse Bymidte står over for en storstilet udvikling, og nu har borgerne mulighed for at være med til at kommentere byrådets Forslag til Udviklingsplan for Værløse Bymidte. Interesserede borgere, foreninger og erhvervsdrivende kan komme med input frem til den 20. oktober 2024.
Planen indeholder bl.a. fortætning af bymidten med flere boliger. I alt foreslås omkring 25.000 kvm byggeretter plus omkring 4.000 kvm til et parkeringshus.
Dette skal ske primært ved at koncentrere bilparkering for på den måde at frigive areal til nye bebyggelser. I dag er der 15 områder med offentlige parkeringspladser, og fremadrettet bliver antallet reduceret til kun 7 områder, der vil rumme et tilsvarende antal parkeringspladser som i dag eller flere – alt efter hvilken parkeringsnorm, der vælges.
Boligerne ligger i størrelsesordenen fra omkring 80 kvm til op til 120 kvm, og omregnet svarer til ca. 200 nye boliger alt efter den endelig fordeling af boligstørrelser.
”Udviklingsplanen indeholder vores vision og en overordnet retning for den fremtidige udvikling de næste mange år. Udviklingsplanen arbejder med fem strategier, der favner de mange forskellige forhold, muligheder og udfordringer, der skal sørge for, at Værløse Bymidte fortsat er et rart sted for alle at være – og gerne endnu bedre i fremtiden. Udviklingsplanen skal være et værktøj, så alle udviklingsprojekter, både mindre og større, bevæger sig mod samme mål: At skabe en grøn, levende og bæredygtig bymidte”, fortæller Bettina Ugelvig (A), formand for Plan- og Byudvikling.
En bymidte med plads til mennesker og natur
Visionen er, at bymidten skal være et samlingspunkt for alle, hvor man kan handle, deltage i aktiviteter, lege, slappe af og mødes med nye og gamle bekendtskaber. Bymidten skal have plads til alle og værne om fællesskabet. Attraktive byrum med belysning, blomster og grønne oaser skal gøre bymidten tryg og behagelig at være i.
Arkitekturen skal være af høj kvalitet med diversitet og fokus på bæredygtighed fx med brug af genbrugsmaterialer. Transformation fremfor nedrivning og nybyggeri skal også være foreneligt med bymidtens historie og stedsidentitet.
Forslag til udviklingsplanen bygger på en forudgående borgerinddragelse – og mange har taget imod invitationen til at være med. I efteråret 2022 blev der blandt andet afholdt byvandringer, og i foråret 2023 blev der etableret et planværksted i bymidten, hvor alle interesserede havde mulighed for at komme og høre om udviklingsarbejdet og med mulighed for selv at bidrage til arbejdet med input og opmærksomhedspunkter.
“Her blev vi mødt af ønsket om en bymidte, der var mere attraktiv at opholde sig i. Byrum, hvor man har lyst til at mødes med naboer og venner med en større legeplads, et styrket caféliv med et større kulturelt aftryk, flere træer og grønt. Det har helt sikkert styrket visionerne og sikret, at vores visioner også matcher andre borgeres. Jeg håber, det peger på en fælles vision om at udvikle en bymidte med mere liv - ikke mindst handelsliv og kulturliv - og et sted, hvor vi mødes og bygger videre på vores fællesskab. Jeg ser frem til at høre, hvad borgerne og erhvervslivet synes om forslaget”, siger Egil Hulgaard (C), næstformand for Plan- og Byudvikling.
Forslag til Udviklingsplan for Værløse Bymidte skal på baggrund af input i offentlighedsfasen behandles politisk ultimo 2024 med henblik på godkendelse.