Farten på lejlighedssalget er stadig høj, mens den daler på de øvrige boligtyper, viser nye tal. Det er fortsat udsigten til skatterabatter, der holder farten oppe, vurderer ejendomsmæglerkæde.
Mens boligmarkedet er ved at forberede sig på et nyt år med nye ejendomsvurderinger, er der især en boligtype, hvor der ikke er stilhed før storm. Og det gælder ejerlejligheder, som stadig sælges i højere og højere tempo.
I maj 2023 blev en ejerlejlighed ifølge Boligsiden.dk i gennemsnit solgt på 102 dage, mens den i oktober blev solgt på 91 dage. I samme periode er udbuddet af ejerlejligheder steget fra 6.311 til 7.392, viser tal fra Finans Danmark.
Ifølge ejendomsmæglerkæden Estate er der kun en fornuftig forklaring på de 2 udviklingskurver med stigende priser og stigende udbud.
- Normalt plejer prisen på bolig og salgstiden at falde, når der kommer flere boliger på markedet. Men ganske undtagelsesvis sker der lige nu det modsatte for ejerlejligheder. Når priserne stiger under et stigende boligudbud, er det, fordi folk har travlt med at handle, inden de nye ejendomsskatter træder i kraft, og oktober var således ingen undtagelse, siger Thomas Hovgaard, der er presseansvarlig i Estate.
Den ødelæggende fugt i byggeriet - forebyggelse og bekæmpelse. Kurset afholdes den 22. oktober 2024.
For de øvrige boligtyper, villaer, rækkehuse og sommerhuse, er tendensen den modsatte. Her følger udviklingen boligmarkedets vanlige logik.
- Mens det samlede boligudbud er steget, falder salgstiderne på villaer og sommerhuse. Og det skyldes, at forventningen til stigende ejendomsskatter på disse boligtyper ikke er særligt store. Det er fortrinsvist ejerlejlighederne, hvis boligskatter kommer til at stige, og hvor man inden 2024 kan sikre sig en skatterabat, siger Thomas Hovgaard.
Han mener, at turboen på ejerlejlighedsmarkedet vil vare indtil sidste øjeblik.
- Med de skatterabatter, der kan opnås, er det ikke så mærkeligt, at der nærmest er paniske forhold på ejerlejlighedsmarkedet lige nu. Så længe der kan handles bolig inden årets sidste dag, vil det helt sikkert også ske, og det bliver hektisk, siger Thomas Hovgaard.