Forbrugsdata fra landets mange bygninger er for svære at få adgang til, hvilket betyder, at samfundet går glip af vigtige energibesparelser, lyder det fra Tekniq Arbejdsgiverne, EjendomDanmark, DFM og Energiforum Danmark.
Forbrugere, ejendomsadministratorer og installatører går glip af grønne gevinster ved at reducere energiforbruget i bygninger, fordi de ikke kan få adgang til forbrugsdata fra blandt andet vand og varme.
Sådan lyder det fra Tekniq Arbejdsgiverne, EjendomDanmark, DFM og Energiforum Danmark, som derfor har sendt en række anbefalinger til Energistyrelsen for at få tilstrækkelig adgang til forsyningsdata.
Miljømæssig due diligence og EUs Taksonomi. Kurset afholdes den 19. marts 2024.
- Det er uholdbart at holde forsyningsdata så tæt ind til kroppen, når vi står midt i en klimakrise, hvor det er tydeligt, at vi skal mindske vores klimaaftryk på kloden. Her er forsyningsdata en helt oplagt vej at gå, men det kræver, at blandt andre installatørerne nemt kan få adgang til de data, så de kan skabe de bedste løsninger og de mest effektive energibesparelser, siger Nicolai Siegumfeldt, underdirektør i Tekniq Arbejdsgiverne.
Ifølge en ny rapport kan en øget brug for forsyningsdata mindske Danmarks klimaaftryk med 15 procent.
Sådan får vi sat data fri:
- Adgang: Gør det nemt at få og dele data om energiforbrug med fælles regler og formater. Giv alle mulighed for at se deres egne data online – for eksempel gennem en API-løsning. Lav en liste over hvilke forsyningsselskaber, der har digital adgang til data, og brug ens fuldmagter til at dele data med andre.
- Ejerskab og GDPR: Aftal hvordan GDPR-loven gælder for data om energiforbrug, og hvem der ejer det. Lad bygningsejeren bestemme, hvem der må se og bruge data.
- Anvendelse: Brug data i forskellige detaljer og tidspunkter til at optimere driften, lave rapporter og spare energi. Lav nogle mål for, hvordan man kan sammenligne bygninger med hinanden.
- Pris: Sæt en fair pris for at få adgang til data om energiforbrug. Det skal være en del af det, man betaler for forsyningen.
- CO2: Vis hvor meget CO2 varmeværkerne udleder i samme takt som de leverer varme. Lav en fælles platform for at indsamle og vise data om CO2-udledning.
- Supplerende metadata: Vis hvilket område målerne dækker, og hvad dataene betyder. Gør det nemt at finde og bruge disse oplysninger.
Kilde: Rapporten “Frisættelse af forsyningsdata”, oktober 2023.