Der skal investeres omkring 2,4 milliarder kr. om året frem mod 2030, når det offentlige skal renovere sine bygninger for at leve op til det nye europæiske energieffektiviseringsdirektiv. Det viser en ny analyse fra Dansk Industri.
Kontakt
DI Byggeri
842.000 kvm offentlige bygninger skal energirenoveres om året, når Danmark skal leve op til det nye europæiske energieffektiviseringsdirektiv. Her skal 3 procent af den offentlige bygningsmasse energirenoveres årligt, og det kommer til at koste omkring 2,4 milliarder kroner om året, vurderer Dansk Industri.
- Vi står overfor en enorm opgave med at energirenovere de offentlige bygninger. En stor del af dem har i dag meget dårlige energimærker og trænger derfor virkelig. Udover at man skal leve op til kravene, vil man derfor samtidig opleve, at energirenoveringerne vil føre til lavere energiregninger og bedre indeklima, siger Rasmus Brandt Lassen, branchedirektør i DI Byggeri.
Mange danskere mærkede for alvor konsekvenserne af de offentlige bygningers ringe energimæssige stand i forbindelse med den energikrise, der blev udløst med Ruslands invasion af Ukraine.
- Mange, især offentligt ansatte, husker nok, da temperaturen i de offentlige bygninger blev skruet ned på 19 grader. Det kan vi måske undgå i fremtiden ved at have mere energieffektive bygninger, der også leverer et bedre indeklima for både ansatte og borgere, fortsætter Rasmus Brandt Lassen.
Renoveringsopgaven har et omfang på 2,4 milliarder kr. om året og skal senest begynde i 2026. Det betyder, at planlægsarbejdet skal igangsættes hurtigst muligt, så virksomhederne kan komme i gang med renoveringen i tide.
- En så omfattende opgave er ikke noget, man bare lige sætter i gang med en underskrift. Det kræver planlægning og afklaring omkring finansieringen. Så det haster at få sat gang i de mange energirenoveringsopgaver, siger Rasmus Brandt Lassen.
Kommunerne er dem med flest dårlige kvm, nemlig ca. 3,4 millioner, hvoraf de fleste er af energimærke E. Det skal dog ses i lyset af, at der samlet set er langt flere kommunale bygninger end statslige og regionale. Kommunale bygninger udgør ca. 77 procent af den samlede offentlige bygningsmasse, mens det samme er tilfældet blandt de dårligste bygninger. Kommunerne er dermed ikke overrepræsenteret blandt de dårligste bygninger.
Se mere her: https://www.danskindustri.dk/arkiv/analyser/2024/11/energirenovering/