Efter 7 års ventetid er den nye 11.340 kvm store skole og kulturhus, Lysningen, i Viborg snart klar til indflytning. Dan gamle skole er lukket ned og området skal byudvikles.
Kontakt
Viborg Kommune
Arkitema
Byggeprojektet begyndte i 2017 og har kostet 275 millioner kr. Bygningen er tegnet af Arkitema.
- Lysningen er et mix af en skole, et idrætscenter og et moderne forsamlingshus. Målet er at skabe sammenhæng på en helt ny måde, hvor skolebørn, foreningsaktive og mange andre kan mødes på nye måder. Derfor håber og forventer jeg, at Lysningen vil udvikle sig til at blive det centrale samlingssted i området, siger formand for Kultur-og Fritidsudvalget i Viborg Kommune, Mads Panny.
Lysningen bliver et bæredygtigt byggeri, der opføres med træ i bærende konstruktioner, facader og i interiøret. Træet som primært materiale giver Lysningen karakter og identitet, samtidig med at det bidrager til en lys og imødekommende arkitektur for borgerne i det østlige Viborg, skriver Arkitema på sin hjemmeside.
Centralt i bygningen er et stort åbent atrium - en lysning - hvorfra forskudte plateauer fordeler sig, så man primært kun bevæger sig en halv etage op eller ned mellem etagerne. Dette gør, at alle etager opleves tæt forbundne med hinanden. Opdelingen af etagerne udnyttes til at skabe husets hovedflow, som en flydende opstigning mellem plateauerne. Halv-niveauerne er forbundet via trapper, der i det daglige bruges som lokale amfitrapper til undervisning og samlinger.
Den gamle skole og skolegrunden skal byudvikles
Den nye skole i Lysningen erstatter den gamle, nu nedlukkede skole i Overlund. Viborg Kommune har i samarbejde med Aart Architects udarbejdet en visionsplan for det 18.643 kvm store skoleområde i Overlund. Planen er blevet offentliggjort i oktober 2023.
Den centralt og attraktivt beliggende grund skal udbydes til salg og udvikles til boliger, som kan supplere det eksisterende boligudvalg i Overlund.
Visionsplanen indeholder bl.a.:
- En overordnet vision for områdets udvikling
- Forslag til bebyggelsesplan med 1-2 etagers tæt-lave boliger og 3 etagers etageboliger baseret på principper om fællesskab og bæredygtighed
- Fokus på forbindelse til nærområdet og grønne fællesskabsorienterede udearealer
- Grundlag for kommende udbud og den videre planlægning af området.
Projektet er blevet konsulteret med en Borgerpanel, bestående af 11 repræsentanter for beboere i Overlund, der kom med deres ideer vedr. bl.a. bygningshøjde, fællesskab, bæredygtighed mv.
Borgerpanelet kan blive et fortsat aktiv i forbindelse med den videre planlægning, som skal ske i løbet af 2024 i samarbejde med de udviklere, som skal realisere visionen for området.
Det hidtidige forløb og forventede tidsplan for processen:
- Gennemførelse af visionsproces og borgerrettet proces: april-juni 2023
- Udarbejdelse af skitseforslag (oplæg til visionsplan): april-juni 2023
- Nedsættelse og inddragelse af borgerpanel: maj-juni 2023
- Borgermøde: 14. juni 2023
- Borgerhøring: 28. juni – 14. august 2023
- Udarbejdelse af endeligt forslag til visionsplan for området: august 2023
- Politisk vedtagelse samt offentliggørelse af visionsplan, oktober 2023
- Udbudsperiode, december 2023 - januar 2024
- Politisk godkendelse af salg og igangsætning af planlægning, marts 2024
- Udarbejdelse og politisk godkendelse af planforslag, 2. kv. 2024 4. kv. 2024
- Endelig vedtagelse 1. kv. 2025
- Salg af skolegrund 1. kv. 2025
Se visionsplanen her: https://viborg.dk/demokrati-og-indflydelse/udvikling-og-planer/udvikling/vi-udvikler-byerne/overlund-visionsplan-for-skolegrunden-og-halgrunden/