Lavere renter på fastforrentede boliglån har øget interessen for omlægninger. I oktober 2024 indhentede danske boligejere flere tilbud på omlægninger end på samme tidspunkt sidste år.
Kontakt
Finans Danmark
Især i hovedstadsområdet og Nordsjælland er der stigende interesse for omlægninger. Det viser de nyeste tal fra Finans Danmark.
I oktober m2024 indhentede danske boligejere 11.427 lånetilbud til omlægning eller tillægslån fra realkreditinstitutterne - det er 26 procent flere end på samme tidspunkt sidste år. Det er samtidig det højeste antal indhentede tilbud til omlægning eller tillægslån siden marts 2023. Den stigende interesse for omlægninger kan især tilskrives den seneste periodes renteudvikling.
”Mange boligejere valgte i 2022 at omlægge deres fastforrentede boliglån, da renterne steg. Rentestigningerne gjorde det muligt at skære op mod 30 procent af restgælden ved at konvertere til et fastforrentet lån med en højere rente. Nu, hvor renten er faldet lidt igen, er det igen blevet attraktivt for en del boligejere at omlægge deres lån og dermed få en lavere månedlig ydelse. Det er derfor glædeligt at se, at de danske boligejere anvender de muligheder, som den danske realkreditmodel tilbyder”, siger Peter Jayaswal, direktør for Realkredit og ejendomsfinansiering i Finans Danmark.
Selvom de danske boligejeres interesse for at omlægge lån har været stigende på landsplan, er der forskel på udviklingen i de forskellige dele af landet. Stigningen har været størst i Nordsjælland samt i København by og omegn, hvor antallet af indhentede tilbud på lånomlægninger og tillægslån i alle tre landsdele er steget med over 60 procent sammenlignet med samme tidspunkt sidste år. Nordjylland og Vestjylland er de eneste landsdele, hvor antallet af lånetilbud til omlægninger og tillægslån er lavere end i oktober sidste år, med et fald på henholdsvis 14 procent og 4 procent.
”Ens lån skal have en vis størrelse, før man som boligejer kan mærke en besparelse ved at omlægge det. Den større interesse for at omlægge boliglån i hovedstadsområdet og Nordsjælland kan blandt andet skyldes, at lånene her ofte er større end andre steder i landet,” siger Peter Jayaswal, og forsætter:
”Generelt er der nogle tommelfingerregler, som man som boligejer med et fastforrentet lån kan følge, hvis man er i tvivl om, det kan betale sig at omlægge sit lån. Normalt anbefales det, at man har et lån på en vis størrelse, gerne over en halv million kroner, og at renten er mindst 1,5 procentpoint højere eller lavere end renten på det nye lån. Det anbefales dog altid at tale med sin rådgiver, som kan hjælpe med at vurdere, om det kan betale sig at omlægge sit lån”.