DTU åbner et avanceret 10.000 kvm stort laboratoriebygning samler forskere fra danske og internationale miljøer, som skal sætte fart på udviklingen af nye materialer, der kan omdanne og lagre grøn energi.
Kontakt
DTU - Danmarks Tekniske Universitet
DTU åbner et 10.000 kvm stort laboratoriebygning i Lyngby, hvor fysikere, kemikere, energiingeniører og mikrobiologer skal arbejde sammen med forskere fra andre fagdiscipliner samt studerende, virksomheder og andre universiteter i Danmark og udlandet for at finde nye gennembrud i den grønne omstilling.
Laboratoriet får navnet Climate Challenge Laboratory, og DTU’s dekan for blandt andet bæredygtighed, talentudvikling og internationale strategiske samarbejde, Christine Nellemann, har store forventninger til den nye facilitet.
”Med Climate Challenge Laboratory har DTU skabt et levende videnskabeligt univers, der kan rumme en betydelig forskningsindsats i nye materialer til Power-to-X-teknologier. Der er et stort behov for nye effektive, holdbare og globalt skalerbare materialer til bæredygtige processer, der kan høste, omdanne og lagre elektrisk energi fra vedvarende energikilder,” siger Christine Nellemann.
Forskningen i Climate Challenge Laboratory breder sig over en række fagområder lige fra teoretisk forskning i elektrokatalyse til forskning i nye energimaterialer, der kan anvendes i solceller eller elektrolyseceller, der udnytter elektricitet til at omdanne vandmolekyler til flydende brændstoffer som brint.
Avanceret byggeri
Også selve bygningen er helt i top, når det gælder bæredygtighed og de tekniske løsninger.
Med sin syvetagers træ- og betonkonstruktion hører bygningen til Danmarks højeste træbyggerier. Bygningen skal certificeres med DGNB Guld og sigter også mod at blive tildelt DGNB Hjerte, der gives til byggerier med særligt fokus på indeklima og arbejdsmiljø.
Bag udviklingen og opførelsen af laboratoriebygningen var MT Højgaard Danmark, Artelia Rådgivende Ingeniører, Christensen & Co Arkitekter og Seriously Fun. Konstruktionstræ var leveret af CLT Danmark.
Centeret er finansieret af Danmarks Grundforskningsfond, Novo, Nordisk Fonden, Villum fonden, Carlsbergfondet, Lundbeckfonden og Uddannelses- og Forskningsministeriet, og drives i et samarbejde mellem DTU og Aalborg Universitet. Prisen er ca. 320 millioner kr.
Climate Challenge Laboratory indvies onsdag den 20. november 2024.