En arbejdsgruppe i Skatteministeriet foreslår blot mindre justering i den nuværende vurderingsmodel for erhvervsejendomme. Det vil bl.a. give store stigninger i vurdering af erhvervsgrunde, lyder det fra DI Ejendom
Kontakt
DI Byggeri
En arbejdsgruppe foreslår blot mindre justering i den nuværende vurderingsmodel for erhvervsejendomme. Det vil med al sandsynlighed give en række markante stigninger i vurderingen af erhvervsgrunde, særligt for grunde med kontor- og butikslokaler, som virksomhederne ikke får mulighed for at gøre indsigelser mod. Og det er et stort retssikkerhedsmæssigt problem, lyder det fra DI Ejendom.
Skatteministeriet har netop offentliggjort en rapport om vurdering af erhvervsgrunde. Et flertal af arbejdsgruppen bag rapporten mener ikke, at det er muligt at forbedre den nuværende model, men foreslår samtidig at justere en skaleringsfaktor i den nuværende model, der generelt vil øge grundværdien for erhvervsgrunde til kontor og detailhandel. I praksis vil arbejdsgruppens anbefalinger betyde, at en erhvervsgrund til kontor, der hidtil er vurderet til 1 million kr., fremadrettet vil blive vurderet til 1,5 million kr.
- Vi er ærgerlige over, at ekspertgruppens flertal ikke mener, at det er muligt at forbedre modellen. Jeg håber, at Skatteministeriet vil forbedre modellen ved at inddrage data for handler på de steder, hvor der er data at hente og ikke alene bygge modellen på handler på ejerboliger, siger Helle Juhler-Verdoner, chef i DI Ejendom og fortsætter:
- Det betyder, at man løbende skal forbedre modellen i takt med at der foreligger data. Vi forstår dataudfordringerne, og vores største anke er derfor også, at der fortsat ikke er udsigt til, at virksomheder får samme adgang som almindelige boligejere til at kunne klage over deres ejendomsvurdering, siger hun.
Her henviser branchechefen til, at virksomheder med modellen risikerer at blive beskattet af et beløb, som kan være betydeligt større, end hvad de ville kunne få for ejendommen, hvis de faktisk solgte den – uden at kunne klage over vurderingen af den grund.
- Den manglende klagemulighed har vi hele tiden set som et stort retssikkerhedsmæssigt problem, som vi håber, at man politisk vil tage alvorligt, uddyber Helle Juhler-Verdoner.
- Vi har forståelse for, at en ny model er svær at udvikle, når der er få eller ingen data for handler med erhvervsgrunde i visse områder. Men hvor disse data findes, bør de kunne bruges. I det mindste i en klagesag. Vi håber derfor, at den model som et flertal af ekspertgruppen anbefaler i den videre proces i Skatteministeriet vil blive udviklet, og at der samtidig sikres en mulighed for at klage, hvis virksomhederne oplever markante stigninger i vurderingen, siger hun.