Transaktionsvolumen stiger. Det Europæiske investeringsmarked øjner lys for enden af tunnelen.
Kontakt
Savills
Efter et par udfordrende år er det europæiske ejendomsmarked endelig ved at finde fodfæstet igen. Den massive stigning i renterne i 2022 og 2023 har tynget investorernes afkastkrav, men nu ser vi lys for enden af tunnelen.
Ifølge de seneste tal fra Savills forventes transaktionerne i det europæiske ejendomsmarked at nå op på ca. 37,1 milliarder euro i tredje kvartal af 2024, hvilket markerer en stigning på 15 procent sammenlignet med samme periode sidste år. Med en samlet transaktionsvolumen på 113,3 milliarder euro indtil videre i 2024, er markedet i bedring med en stigning på 5 procent i forhold til 2023.
Selvom volumenerne stadig ligger under gennemsnittet for de seneste 5 år, er der tydelige tegn på en genopretning. Især Sydeuropa og Central- og Østeuropa viser en bemærkelsesværdig modstandskraft.
I Sydeuropa forventes transaktionerne at stige med 11 procent i år, mens Central- og Østeuropa har oplevet en imponerende vækst på 16 procent på årsbasis. Blandt de centrale markeder, herunder Storbritannien, Tyskland og Frankrig, er det især Storbritannien, der skiller sig ud med en stigning på hele 26 procent.
Det europæiske ejendomsmarked er begyndt at bevæge sig fremad, især efter sommerperioden. Den 12. september 2024 markerede et vigtigt vendepunkt, da Den Europæiske Centralbank besluttede at sænke renten for anden gang. Denne beslutning har givet et markant stemningsløft til markedet på tværs af eurozonen. Siden da har vi oplevet en stigende interesse fra investorer, der profiterer af forbedrede priser og et stigende antal attraktive ejendomme på markedet.
Savills forudser, at årets samlede transaktionsvolumener i Europa vil ramme omkring 170 milliarder euro, en stigning på 15 procent i forhold til sidste år. Denne positive udvikling forventes at fortsætte ind i 2025, hvor de samlede transaktioner potentielt kan nå op på 219 milliarder euro, hvilket svarer til en vækst på 29 procent, siger Jacob Lund, adm. direktør og partner i Savills Danmark.
Når tingene ændrer sig, sker det hurtigt. Så snart der er en tilstrækkelig mængde handler, kan det skabe en sneboldeffekt, hvor flere og flere købere vender tilbage til markedet - og tallene viser, at snebolden har taget form. Med disse positive tendenser og en stigende markedsaktivitet er det tydeligt, at det europæiske og det danske ejendomsmarked står over for en periode med optimisme, tilføker Jacob Lund.