Antallet af beboede sommerhuse er steget med 20 procent inden for det seneste år
Kontakt
Estate
Flere vælger sommerhuset som helårsbolig, fordi det giver økonomisk mening for dem og fordi nyere lovgivning tillader det. Og meget tyder på, at tendensen vil fortsætte i årene fremover, lyder vurderingen.
Der er dejligt i sommerhuslandet. Og for et stigende antal danskere er der så dejligt, at de vælger at bo i deres sommerhus hele året. Fra 2023 til 2024 er antallet af sommerhuse, som anvendes til helårsbeboelse således steget fra 19.520 til 23.826, svarende til godt 20 procent. Det viser en opgørelse fra Danmarks Statistik, som ejendomsmæglerkæden Estate har analyseret.
At bo i sommerhus giver ifølge kædens presseansvarlige god mening, når man tænker på den lovgivning, der blev indført på området i 2017.
-Som pensionist må man bo i sit sommerhus hele året, hvis man har ejet det i et år. Og i særlige tilfælde kan man få dispensation til at bruge sommerhuset som helårsbolig endnu før. Et sommerhus er generelt en billigere bolig end helårsboligen, både i pris og i ejendomsskatter. Hvis man for eksempel nyder sit otium, er det at bo i sommerhuset derfor en fornuftig måde at holde udgiftsniveauet nede på, siger Thomas Hovgaard, der er presseansvarlig i Estate.
Han mener, at stigningen i det seneste år blandt andet skyldes rentestigningen og inflationen.
-De stigende leveomkostninger, som især har ramt pensionister, vil naturligt få flere til at overveje sommerhuset fremfor lejligheden eller parcelhuset. Og jeg tror, at vi i takt med, at vi bliver stadig flere ældre, vil se en stigning i antallet af beboede sommerhuse, siger Thomas Hovgaard.
At det overhovedet kan lade sig gøre at bo i et sommerhus hele året skyldes, at mange sommerhuse er blevet moderniseret igennem de sidste tredive år, så de i dag er både velisolerede og udstyret med en central varmekilde som f.eks. varmepumpe.
-Før i tiden var sommerhuse derimod ikke beboelige i vinterhalvåret og stod derfor typisk tomme. Men sådan er det ikke længere, siger Thomas Hovgaard.