JLL har i samarbejde med EDC Poul Erik Bech netop udgivet rapporten Nordic Outlook. Rapporten dykker ned i det nordiske ejendomsmarked på tværs af lande og ejendomssegmenter.
Kontakt
EDC Poul Erik Bech
Rapporten tager temperaturen på det nordiske ejendomsmarked og fokuserer denne gang på, hvordan genindustrialiseringen kan være med til at øge efterspørgslen på investerings- og industriejendomme og skabe et solidt grundlag for vækst i Norden.
Helle Nielsen Ziersen, Head of EDC International Poul Erik Bech, siger: "2023 var ikke noget godt år for erhvervsejendomsmarkedet, hvor køber og sælger var alt fra langt fra hinanden. I slutningen af 2023 og her i starten af 2024 bevæger renterne dog sig i den rigtige retning. Det forventes, at renterne vil stabilisere sig i løbet af året og antallet af transaktioner vil stige. I forhold til afkastkrav har Danmark ikke været så hårdt ramt som vores nordiske naboer, og derfor er min forventning også, at det vil tage længere tid at ændre afkastkravene i Danmark sammenlignet med de øvrige nordiske lande."
Hun fortsætter: "De højere renter har også betydet, at behovet for egenkapital har været større end tidligere og det har været en udfordring. Der er en forventning om, at de store centralbanker sænker renten i takt med, at inflationen stabiliserer sig, og det betyder at behovet for egenkapital bliver mindre i fremtiden. Samtidig bør den øgede risikovillighed blandt de institutionelle investorer give et robust afsæt til at få genaktivereret markedet. Til forskel fra tidligere, oplever vi at investeringslysten er tilbage og der er penge i markedet, men risikovilligheden og nye forventninger og skærpede krav fra långivere i forhold til ESG og grøn finansiering, har fået investorerne til at være afstemme investeringsprofilen."
Nordic Outlook fokuserer på genindustrialiseringen, og hvordan den kan være med til at sætte gang i erhvervsejendomsmarkedet. Joseph Alberti, Head of Research, EDC Poul Erik Bech, siger:
"Elektrificering, udvidelse af industriområder og nordiske virksomheder, der flytter deres aktiviteter hjem til Skandinavien igen, er hovedfaktorerne i den genindustrialisering, som er i gang. Det kan give en stigende efterspørgsel efter industrielle faciliteter og bygninger til produktion, lager og logistik. Samtidig kan genindustrialiseringen give investeringer i infrastruktur for at imødekomme behovene i den stigende industrielle aktivitet. Vi har allerede oplevet en stigende og rekordhøj beskæftigelse i Danmark, hvilket også kan føre til en stigende efterspørgsel efter ejendomme. Til sidst kan virksomhedernes nærlokalisering og NATO-udvidelsen i Sverige og Finland potentielt også kaste en stigende efterspørgsel på erhvervsejendomme med sig."
"Genindustrialiseringen flettes i stigende grad sammen med bæredygtig elektrificering og initiativer til grøn energiproduktion. Den proces forventes også at have stor indflydelse på erhvervsejendomsmarkedet, da det er blevet et væsentligt punkt for mange virksomheder. ESG og bæredygtighed fylder fortsat meget i hele ejendomsmarkedet, uanset om det er Danmark eller de store industriområder i det nordlige Sverige," siger Joseph Alberti og fortsætter:
"Det ser dog lidt anderledes i Danmark, hvis man sammenligner vores økonomi og vækst med vores nordiske naboer. I Danmark er økonomien drevet af de store medicinalvirksomheder, som bidrager til en positiv vækst i landet, mens det er mere fordelt ud på virksomheder og brancher i fx Sverige."
Transaktionsvolumen i 2023 nåede ikke i nærheden af det niveau, som har præget markedet i de sidste mange år. Sammenlignet med 2022 er transaktionsvolumen over halveret og der er endnu længere op til 2021, hvor transaktionsvolumen var på sit højeste. Om det store fald, siger Joseph Alberti:
"Året begyndte fornuftigt, men i takt med det højere renteniveau i løbet af året, skete der også et klart fald i transaktionsvolumen for stort set alle segmenter. Det opsummerer meget godt, hvor udfordret 2023 har været. Historisk set plejer det at være det sidste kvartal i året, hvor den største volume er, men ganske usædvanligt var det Q1, som bærer størstedelen af transaktionerne i 2023."
"Sverige står traditionelt for størstedelen af transaktionsvolumen i Norden. I Danmark har vi oplevet den laveste transaktionsvolume siden 2014, men det er værd at bemærke, at Danmark tegner sig for den næststørste volume i Norden i 2023, og i øvrigt også i 2022."