Team Vandkunsten er netop blevet kåret som vinder af en stor arkitektkonkurrence i Holstebro. Det handler om fremtidens udvikling af Holstebro by. Holstebro indgår i et forskningsprojekt som et eksempel på progressive byudvikling med inddragelse af mange aktører.
En enig bedømmelseskomite pegede den 7. oktober 2019 på Team Vandkunsten fra København. 19 arkitektteams havde budt ind på opgaven, og 3 var i finalen, som hermed blev afgjort. Vinderholdet består Tegnestuen Vandkunsten som hovedrådgiver af underrådgiverne Skaarup Landskab, Torben Schønherr, ÅF og ICP.
- Vi er utrolig stolte over og glade for at vinde. Vi glæder os til at samarbejde med udviklingsselskabet henimod en udviklingsplan, der kan understøtte fremtidens Holstebro som grøn kulturkøbstad - og som købstaden med de mest interessante boligtilbud i regionen, siger Jan Albrecthsen arkitekt og partner fra Tegnestuen Vandkunsten.
Næste skridt er, at vinderen over de kommende måneder udarbejder en endelig helhedsplan for udviklingen og udbygningen af Holstebro midtby. Det sker med udgangspunkt i vinderforslaget plus det bedste fra de 2 andre forslag.
NB! Randers: De store projekter 2020-2030. Konferencen afholdes d. 2. april 2020.
Borgmester H.C. Østerby og Annemette Færch, formand Holstebro Udvikling, lagde ved kåringen af vinderen vægt på, at Team Vandkunstens plan binder Holstebro bedre sammen og genindfører naturen i byen - samtidig med at midtbyen fortættes og detailhandlen styrkes.
- Det er dejligt at opleve, at Team Vandkunsten er så god til at omsætte de mange ønsker fra byen til en visionær plan. Det er utroligt vigtigt, når vi ønsker at opbygge en kultur for inddragelse af rigtig mange målgrupper i vores byudvikling. Den byudvikling, vi nu søsætter, kommer til at definere udviklingen af Holstebro by i de næste 50 år, siger Annemette Færch.
Holstebro i forskningsprojekt
I Holstebro gør kulturen en forskel. Den ligger i byens DNA og nu vil Holstebro også danne skole for en ny kultur for byudvikling, og byudviklingsprojektet bliver brugt som eksempel i et forskningsprojekt støttet af Realdania og Innovationsfonden.
Holstebro Udvikling P/S er et selvstændigt partnerselskab etableret i fællesskab mellem Holstebro Kommune og Færchfonden i 2018. Når Hospitalsenheden Vest flytter aktiviteterne på sygehuset i Holstebro til Gødstrup ved Herning i 2021 bliver 70.000 kvm frigivet til byudvikling. Holstebro Udvikling er sat i verden for at udarbejde en plan for det store område. Planen er samtidig en udviklingsplan for hele midtbyen i Holstebro.
Målet er at præsentere Byens Plan i begyndelsen af 2020 og efterfølgende tiltrække investorer til konkrete byudviklingsprojekter.
NB! Vejle: De store projekter, byggeri for 30 milliarder. Konferencen afholdes d. 26. marts 2020.
- Vi ønsker også i fremtiden en levende og spændende by, som er en vækstdynamo for hele Nordvestjylland. Byens borgere og andre aktører er dem, der bedst ved, hvilke ønsker de har til fremtidens Holstebro. Derfor inddrager vi bredt. Vores mål er via byudviklingen at styrke byens attraktionskraft i forhold til at tiltrække nye borgere, nye erhvervsdrivende, nye investorer og flere turister, siger borgmester HC Østerby.
Og dialogen forstummer ikke i Holstebro.
- Nu kan interesserede borgere kigge videre på de tre forslag i Rådhushallen i Holstebro, og 9. november bliver der holdt åbent hus i Nørregade, hvor alle er velkommen til at stille masser af spørgsmål til H.C. Østerby, Vandkunsten og mig. Og dialogen fortsætter. Når vi har helhedsplanen, så bliver der dialog decentralt i de enkelte områder i byen, siger Jesper Larsen, direktør Holstebro Udvikling.