Realdania By & Byg har købt det fredede Rønne Gl. Elværk og Badeanstalt på Bornholm. Nu skal bygningen restaureres og omdannes til kontor-, undervisnings- og udstillingsfaciliteter.
Kontakt
Realdania By & Byg
Med købet af det fredede Rønne Gl. Elværk og Badeanstalt på Bornholm vil Realdania By & Byg bevare og sikre et sjældent helstøbt eksempel på en bygningstype, som blev opført i hundredvis over hele landet i starten af 1900-tallet, da elektrificeringen af Danmark tog fart. Nu venter en restaurering af hele anlægget, der efterfølgende indrettes til kontor-, undervisnings- og udstillingsfaciliteter.
I dag kan det være svært at forestille sig, men for godt 100 år siden kom den almindelige borger i Rønne ofte på byens elværk i Lille Madsegade – ikke for at få adgang til el, men for at bade. I elværket havde ingeniør J.P. Spangenberg nemlig sørget for, at overskudsvarmen fra elproduktionen kunne bruges til at opvarme vandet i en offentlig badeanstalt, som blev opført samtidig og i sammenhæng med elværket i 1910-1912. Bad i eget hjem var ikke en selvfølge for Rønneboerne anno 1912, og badeanstalten blev derfor et yndet mødested i byen igennem en lang årrække.
Elværket, der producerede elektricitet til byen med transformatorer drevet af kul og olie, fungerede frem til 1960, hvor det blev erstattet af større elværker, der kunne producere og transportere elektricitet til mange flere forbrugere via højspændingsnetværket. Efterfølgende blev elværket benyttet som maskinværksted, men siden slutningen af 1990'erne har elværkets store haller været ubenyttede, mens den tidligere bestyrerbolig og badeanstalt har været anvendt til kontorformål.
Anlægget, der er ét af blot 2 fredede elværker i Danmark, fremstår stadig helstøbt og med høj arkitektonisk kvalitet. Nu har Realdania By & Byg købt anlægget af Bornholms Regionskommune og vil i de kommende år gennemføre en omfattende restaurering, der har til formål at sikre et stykke dansk bygningsarv.
Bevarer en arkitektonisk perle
"Vi er utroligt glade for at have fået mulighed for at købe Rønne Gl. Elværk og Badeanstalt, der er et sjældent fornemt eksempel på en bygningstype, der blev opført i stort set alle mindre bysamfund i de første par årtier af 1900-tallet, hvor elektrificeringen var med til at sætte skub i industrialiseringen af Danmark. Mange af de små, lokale elværker forsvandt, da de blev erstattet af større og mere effektive anlæg, mens andre er stærkt ombyggede til nye formål, hvilket gør det svært at aflæse deres historie. I Rønne er historien meget intakt og tydelig, og derfor er vi glade for, at vi nu kan være med til at bevare dette anlæg og dets fortælling om udviklingen af det moderne Danmark," siger Peter Cederfeld, adm. direktør i Realdania By & Byg.
Elværket og badeanstalten er tegnet af den danmarksberømte arkitekt Anton Rosen og er en fornem repræsentant for Rosens arbejde med arkitektur og kunsthåndværk og hans evne til at opføre arkitektonisk markante og samtidigt funktionelle huse. Oprindeligt bestod elværket af en maskinhal, en bestyrerbolig og en badeanstalt. Sidenhen er anlægget udvidet med endnu en maskinhal i 1925, der blev yderligere udvidet i 1938, som er flot indpasset i Anton Rosens oprindelige anlæg, så det fremstår som en helhed. Det er den del af anlægget, som nu vil undergå en gennemgribende restaurering, mens et par senere opførte lagerbygninger bliver revet ned.
Badeanstalten genskabes ikke som en del af restaureringen, men ombygges ligesom den øvrige del af anlægget til kontor-, undervisnings- og udstillingsfaciliteter, der udlejes til partnerskabet Baltic Energy Island, der arbejder med at udvikle fremtidens bæredygtige elproduktion.
Genskaber mødested i byen
Bornholms borgmester Jacob Trøst er meget tilfreds med, at Realdania By & Byg nu overtager de markante bygninger, og at det sker på de særlige præmisser, som kommunen har ønsket.
"Der er tale om et anlæg med en meget stor kulturhistorisk og lokal betydning, og vi har længe ønsket os en ejer, som både kan sikre bygningerne for eftertiden og samtidig skabe en funktionalitet, der peger ind i fremtiden. Det har derfor været en betingelse for os, at den nuværende lejer, Baltic Energy Island, fortsat bliver lejer af bygningerne. Dermed lægges et nyt kapitel til bygningernes historie – fra at have huset lokal produktion af el, baseret på kul og olie, til i fremtiden at lægge hus til den tværnationale udvikling af fremtidens grønne el," siger han.
De tidligere maskinhaller bliver indrettet til at være et internationalt forsknings-, studie- og innovationsmiljø for grøn energi med særligt fokus på energiøer. Stedet vil samle forskere, studerende og virksomheder fra hele verden og vil rumme en udstilling, der vil gøre elværket til et mødested. Udsigten til dette vækker begejstring hos direktøren i Baltic Energy Island, Søren Møller Christensen.
Rønne Gl. Elværk er et særligt sted med en historie, der har været en del af mange bornholmeres liv. Vi glæder os til at stedet i fremtiden igen skal være et sted, som har elektricitet i centrum nu i form af grøn energi, og at stedet igen vil blive en del af mange menneskers liv, nu med hele verden som deltagere. Vi er overbeviste om, at restaureringen vil skabe unikke rammer for vores aktiviteter, og at bygningen i sig selv vil være med til at tiltrække forskere, studerende og virksomheder fra hele verden til Bornholm.
Efter endt restaurering vil Rønne Gl. Elværk og Badeanstalt indgå i Realdania By & Bygs samling af knap 70 historiske ejendomme, som tilsammen repræsenterer dansk bygningskultur gennem 500 år. Som et velbevaret eksempel på bygningstypen ”industribyggeri fra 1900-tallet” er elværket sammen med de øvrige ejendomme i samlingen med til at levendegøre dansk kultur- og bygningsarv og formidle viden om arkitektur, byggeskikke og materialer.