Islands ambassade, Grønlands hjemmestyre og et konference- og kulturhus for de nordatlantiske lande skal bygges og renoveres for enden af Strandgade på Christianshavn
I sommeren 2002 forventer Komiteen for den Nordatlantiske Brygge at kunne gå i gang med projektet på Strandgade 100, der skal stå færdig i efteråret 2003. Her for enden af Christianshavn med front mod Holmen skal der indrettes et område med fokus på de nordatlantiske lande. Dels kommer landenes ambassader og repræsentationskontorer til at ligge i bygningerne, dels forventes indrettet et inden- og udendørs udstillingsområde, der skal give et indblik i livet på Grønland, Island og Færøerne.
Den pågældende del af området Strandgade 100 var indtil for nylig til salg hos det statslige ejendomsselskab, Freja, men blev sidste år købt tilbage af staten. Selve hovedbygningen i området, Pakhus C fra 1767, er 45 millioner kr. værd og skal nu udvikles for yderligere 80 mio. kr.
Pengene til udviklingen af området kommer dels fra bevillinger fra Island, Færøerne og Grønland, dels fra en donation fra A. P.Møller og hustru Chastine Mærsk Mc-Kinney Møllers Fond til Almene Formaal.
7.000 kvm.
Cirka 50 procent af kontorarealet på 7.000 kvm. vil blive brugt direkte af de nordatlantiske lande, mens den resterende del vil blive udlejet til kontorer overvejende til firmaer med tilknytning til Grønland, Island eller Færøerne. Desuden får huset såvel konference- som restaurantfaciliteter med udendørs cafe samt et informationscenter om Nordatlanten med permanente og skiftende udstillinger. Tagetagens 1.000 kvm. skal rumme møder, messer, kulturbegivenheder, koncerter, skuespil og andre aktiviteter.
- Hovedparten af kontorerne er allerede udlejet, siger direktør Morten Meldgaard, Nordatlantiske Brygge, der håber på, at havnebassinet ud for Pakhus C kan blive en ankerplads for turistskibe, museumsskibe og andre skibe med tilknytning til det nordatlantiske område ligesom man kan forestille sig kajaksejlads i det tilstødende bassin.
Den nye restaurant skal give et bud på den bedste kogekunst, nordatlantiske fødevarer og udviklingsmulighederne i de nordatlantiske råvarer.
Trafik fra og til Grønland
Strandgade 100 er den yderste del af Christianshavn. Området udgøres blandt andet af en kontorbygning, der tidligere husede Told & Skat. Her flytter Kriminalforsorgen ind. Det resterende område omkring pladsen skal sælges af Freja og mens en række mindre bygninger på pladsen herunder den, der huser restauranten Luftkastellet, skal rives ned, er det planen at give plads til cirka 22.000 kvm. byggeri.
- Vores holdning er, at området skal bevares så åbent som muligt. Vi vil gerne genskabe havnebassinet nord for det store pakhus til forskellige former for aktiviteter, så her ikke bliver dødt. Desuden vil vi meget gerne have skabt mulighed for gang- og cykelstier på tværs af området her og over til Holmen, siger Morten Meldgaard, der håber, at kommunen ser fordelen i også at have anderledes initiativer fremfor at bygge tæt til langs hele inderhavnen.
Blandt komiteens forslag til udnyttelse af området er en nordatlantisk kirke og nordatlantiske kollegier.
Det er vigtigt, at man ikke bebygger resten af området, før man kender planerne for de omkringliggende grunde og ikke mindst Dokøen, siger direktør Morten Meldgaard, Nordatlantiske Brygge, der gerne vil bevare Strandgade 100 så åbent som muligt.
Faktaboks
Nordatlantiske Brygge har fået sit navn, fordi det var her varer og rejsende fra især Grønland satte fødderne på dansk jord, når de kom med skib til København før i tiden. Den Grønlandske Handels Plads ligger lige overfor Nyhavn.
Pladsen blev skabt af den danske storkøbmand, Andreas Bjørn, der i 1735 fik vandområdet af Kongen. Han fyldte området med byggeaffald fra Dokken og renovationslæs fra byen, og efter 15 år havde han udvidet Christianshavn med 5,5 tønder fast land. 1747 blev det yderste af det nye område overdraget til "Det almindelige Handelskompagni", som tog sig af den daværende handel på Grønland og som i 1767 også gik ind i handelen med Island, Finmarken og Færøerne. Ved den nuværende Wilders Plads, som dengang bar købmand Bjørns navn, opstod samtidig hver september et livligt, københavnsk marked med islandske og andre nordatlantiske varer.
I 1970erne forlod Den Kongelige Grønlandske Handel pladsen og bygningerne blev overdraget til toldvæsenet. I 1992 blev det gamle bødkerværksted restaureret for Dansk Polarcenter og rummer nu den danske stats forskningsaktiviteter vedrørende de arktiske områder samt Københavns Universitets Institut for Eskimologi.
Byens mest attraktive grund
På ejendommen Strandgade 100 er der mulighed for at bygge cirka 22.000 kvm. overvejende boliger. Området ligger i øjeblikket til salg hos Freja Ejendomme, der dog endnu ikke ønsker at sælge det meget attraktive område. Processen er foreløbig udsat blandt andet for, at Nordatlantiske Brygge får mulighed for at komme med deres bud på anvendelse af området samt finde finansiering til dette.
- Vi befinder os i en tænkefase, da vi forsøger at tilgodese sammenhængen i området mest muligt også på længere sigt, siger direktør Allan Andersen, Freja Ejendomme, der forventer en afklaring i løbet af foråret 2002.
Området kan ende med at blive delt i 2 faser eventuelt med inddragelse af en række nærliggende, mindre bygninger. Mens den sydlige del er defineret med de eksisterende bygninger, kan den nordlige del udvikles forholdsvis frit.
- Hvis området bliver opdelt i 2, vil et eventuelt boligbyggeri kunne gå i gang på den sydlige del. Men det er en beslutning, der skal træffes i samarbejde med de øvrige involverede parter herunder Slots- og Ejendomsstyrelsen, der ejer de tilstødende bygninger, siger Allan Andersen.
Der er indtil videre udarbejdet en rammelokalplan, der skal danne grundlag for en senere supplerende lokalplan.
Strandgade 100 er en af de sidste tilbageværende byggemuligheder i inderhavnen med en utrolig attraktiv placering lige overfor Nyhavn. Derfor frygter Freja ikke et værditab ved at vente med et salg af grunden.
Af Kamilla Sevel
ks@erhvervsejendom.dk