3 anerkendte arkitektteams viser deres ideer til, hvordan Holstebro midtby skal se ud i fremtiden, og det bedste forslag bliver kåret. Det hele sker på arkitekturens dag den 7. oktober 2019 med stort borgermøde i Holstebro. Ambitionerne for borgerinddragelse fortsætter og arrangørerne håber på stort fremmøde.
Kontakt
Holstebro Udvikling P/S
Direktør
Jesper Larsen
T: +45 2014 7871
Den 7. oktober kåres det bedste bud på en sammenhængende og langsigtet plan for den 70.000 kvm store sygehusgrund og resten af midtbyen i Holstebro fra klokken 19 til 21 i Black Box.
- Hele 19 arkitektteams ville gerne tegne stregerne til fremtidens Holstebro. Vi udvalgte tre af landets stærkeste arkitektteams til opgaven. De har i de seneste måneder knoklet med deres forslag til fremtidens midtby i Holstebro. Nu glæder vi os rigtigt meget til at vise alle borgerne, hvordan arkitekterne mener, Holstebro skal udvikle sig, siger Jesper Larsen, direktør i Holstebro Udvikling P/S.
Byens Møde 2.0 holdes på arkitekturens dag, hvor der over hele landet er fokus på arkitektur og kulturmiljøer. I Holstebro præsenterer og udstiller de tre arkitektteams deres forslag, og fremtidsforsker Anne-Marie Dahl, Futuria, fortæller om megatrends inden for byudvikling. Eksempelvis medfører digitaliseringen og et flydende arbejdsmarked, at vi får nye frihedsgrader med hensyn til, hvor vi bosætter os. Her er det levende byer med en klar og tydelig historie, der tiltrækker nye borgere.
NB! Horsens: De store projekter. Konferencen afholdes d. 24. marts 2020.
Det bedste fra 3 forslag
Aftenens højdepunkt bliver kåringen af vinderen, som bestyrelsesformand Annemette Færch, Holstebro Udvikling P/S, og borgmester H.C. Østerby står i spidsen for. Det vindende arkitektteam får til opgave – frem mod årsskiftet – ikke blot at forfine det vindende forslag, men også at indarbejde de stærkeste elementer fra de 2 andre forslag, der var med i opløbet.
- Nøglen til vellykket byudvikling tager udgangspunkt i borgerinddragelse, som har kendetegnet vores bys udviklingsprojekt lige fra første dag og også vil gøre det fremad. Arkitekterne fik overdraget alle 1.000 ønsker til fremtidens Holstebro, som kom fra borgere, organisationer og foreninger. Derfor er det også helt naturligt, at det vindende team frem til årsskiftet skal arbejde videre med at lytte og inddrage endnu flere gode ideer. Først dér, har vi den helt endelige plan for vores byudvikling, siger Jesper Larsen.
Han betoner, at der også fremad vil blive masser af god dialog med borgerne.
- Når den endelige helhedsplan ligger på bordet, så går vi naturligt over i en fase med dialog med borgerne i de enkelte kvarterer i byen, siger Jesper Larsen.
De 3 forslag til byudvikling bliver efter Byens Møde 2.0 udstillet i Hall of Fame og efterfølgende i Rådhushallen.
Fakta om de 3 teams
Team AART
Hovedrådgiver: AART.
Underrådgivere og konsulenter: SLA og NIRAS.
AART Architects fra Aarhus står blandt andet bag det prisvindende kulturhus og bibliotek "Kulturværftet" i Helsingør og vikingemuseet i Oslo. Det er også AART Architects der har omdannet Aarhus Kommunehospital til en campus integreret i byen.
I begrundelsen for valget lægger bestyrelsen vægt på det præcist sammensatte hold med lokal repræsentation, der udover kompetencer inden for strategisk byplanlægning og bybygning, landskab og trafikplanlægning, også rummer kompetencer inden for klimatilpasning, byliv, kultur, midlertidighed og kunst i byen.
Team Vandkunsten
Hovedrådgiver: Tegnestuen Vandkunsten.
Underrådgivere og konsulenter: Skaarup Landskab, Torben Schønherr, ÅF og ICP.
Tegnestuen Vandkunsten har blandt andet lavet byudvikling på Køge Kyst, Svendborg Havn og i bydelen Aalborg Øst.
At valget faldt på dem, begrunder bestyrelsen med en god forståelse for opgaven og kompleksiteten, et præcist sammensat hold, der udover kompetencer inden for strategisk byplanlægning og bybygning, landskab og trafikplanlægning også rummer en meget stor kompetence inden for detailhandel og detailhandelsplanlægning.
Team Lendager
Hovedrådgiver: Lendager Group.
Underrådgivere og konsulenter: Transform og Rambøll.
Lendager Group tegner sig for en del af det nyeste byggeri i Ørestad Syd på Amager i København, med hvad der beskrives som verdens mest bæredygtige byggeri.
Lendager Group arbejder allerede i Holstebro, hvor de er med til at udvikle slagterigrunden. I begrundelsen for udvælgelsen lægger bestyrelsen vægt på den særlig kompetence og forståelse for bæredygtighed og cirkulær økonomi, som vurderes at være relevant og interessant i forhold til udviklingen af særligt sygehusgrunden.