Realdania By & Byg og Sønderborg Kommune har indgået samarbejdsaftale om udvikling og genanvendelse af det tidligere rådhus i Augustenborg samt tilstødende udenomsarealer.
Kontakt
Sønderborg Kommune
Ny samarbejdsaftale mellem Realdania By & Byg og Sønderborg Kommune skal sikre kulturmiljøet i Augustenborg fordelt på det tidligere rådhus, drengeskolen og brandstationen samt Louise Augustas Plads, der er pladsen foran bygningerne. Det skriver Sønderborg Kommune i en pressemeddelelse.
Aftalen vækker glæde hos Realdania By & Byg, hvor man ser frem til samarbejdet.
- Projektet kan tjene som inspiration og eksempel for andre kommuner, der har tilsvarende funktionstomme bygninger, som kan genanvendes billigere end hvad tilsvarende nybyggeri vil koste. Det utilpassede bygningsanlæg skal tilpasses byens mange fine, historiske bygninger. Projektets C02-udledning vil blive prioriteret højt undervejs i selve byggeprocessen for at få et minimalt forbrug af CO2. Samtidig skal der arbejdes på at reducere energiforbruget svarende til renoveringsklasse 1, så de færdige bygninger lever op til kravene for et tilsvarende nybyggeri siger Peter Cederfeld, administrerende direktør i Realdania By & Byg.
Realdania By & Byg har allerede købt den tidligere drengeskole og brandstationen efter et offentlig udbud. De to bygninger vil blive restaureret og får nutidige anvendelser, der understøtter udviklingen i Augustenborg.
Sønderborg Kommune sikrer kulturmiljøet ved at transformere det gamle rådhus i Augustenborg til et sundhedshus.
- Sønderborg Kommune har med etableringen af sundhedshuset en ambition om at sikre lægedækning og indrette stedet til et moderne sundhedshus med forskellige behandlingstilbud til gavn for borgerne. Samtidig vil det understøtte et højt sundhedsfagligt og tværfagligt miljø, der er attraktivt og bæredygtigt i forhold til at tiltrække de relevante sundhedskompetencer fremover. Sundhedshuset skal på den måde bidrage med en merværdi for Augustenborg og hele kommunen, og dermed fremme sundhed, bosætning og jobvækst, siger Didde Lauritzen, formand for Sundhedsudvalget.
Omdannelsen lægger også op til en ændring af Louise Augustas Plads. Biltrafikken reduceres ved at reducere kørebanen fra to til ét spor for at skabe plads til en solvendt plads foran sundhedshuset. Parkering umiddelbart foran sundhedshuset flyttes til det nærliggende gårdrum. For at tilpasse den eksisterende bygning til det omkringliggende kulturmiljø vil parterne også opføre en arkade foran den primære facade mod Louise Augustas Plads med hvidpudsede, murede søjler, der skaber sammenhæng til resten af området.
- Udearealerne omkring sundhedshuset, drengeskolen og brandstationen samt byrummene omkring Louise Augustas Plads, skal indrettes så de får en kvalitet og funktion, der forskønner og indbyder til ophold og er tilpasset byens kulturmiljø. For den centrale plads kan få et helt nyt liv i Augustenborg, når den er omlagt. Samtidig er vi meget opmærksomme på, at omdannelsen sikrer en infrastruktur, der understøtter sundhedshusets funktioner og byens liv. Derfor bliver parkering i gården ved KunstPunkt, på nær handicapparkering, der fortsat er foran bygningen, siger Kirsten Bachmann, formand for Teknik-, By- og Boligudvalget.
Arbejdet med undersøgelser, projektering og byggestart går i gang i 2025, og hele omdannelsen forventes indviet i 2027.