Milliardinvesteringer i OPP - erfaringer og udbud


Program

09.00 Morgenmad og registrering
09.30 Velkomst ved Byens Ejendom
09.35 Overblik over OPP i Danmark

På den ene side søger staten at forbedre mulighederne for offentlige-private partnerskaber gennem lanceringen af Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens standardmodel. På den anden side lader den nylige kommuneaftale for 2013 det være op til kommunerne, om de vil udlicitere byggeprojekter. Hvordan skal vi forstå statens prioritering af OPP-spørgsmålet? Overblik over de seneste års udvikling af offentlige-private partnerskaber i Danmark. Hvor mange projekter gennemføres i disse år som OPP? Hvad gør regeringen for at udvikle potentialet for OPP-samarbejder i Danmark? Gældende og kommende lovgivning - i Danmark og i EU. Status og fremtidige perspektiver for det danske OPP-landskab, herunder, hvilken rolle kan pensionskasserne spille i kommende OPP-projekter?

Torben Liborius , Afdelingschef, Erhvervspolitisk afdeling, Dansk Byggeri

10.00 Standardmodellen for OPP

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har udviklet en standardmodel for OPP, som skal gøre samarbejdet nemmere mellem myndigheder og private aktører. Hvilke muligheder rummer den, og er den tilstrækkeligt udviklet til at dække de mange forskellige udfordringer, som OPP-strukturen kan have for de involverede parter? Egner denne type komplekse samarbejdsformer sig overhovedet til en standardmodel? Hvilken indflydelse har OPP på incitamentstrukturen mellem parterne? Hvordan fordeles risici bedst? Og hvilke typer af projekter egner sig til OPP-samarbejde?

Lars Olaf Larsen , Afdelingsdirektør , DEAS

10.25 Finansiering af OPP-projekter

Nogle mener, at OPP-strukturen fordyrer projekterne, da der stilles større krav til afkast gennem private investorer. Omvendt argumenterer de institutionelle investorer for, at projektstyringen er strammere og mere professionel, end hvis staten selv varetager bygherre-funktionen. Hvorfor er finansieren en afgørende faktor i OPP til forskel for OPS-projekter uden finansieren? Hvordan afspejler finansieringsstrukturen risiciene i projektet, og hvilke risici kan med fordel overføres til OPP-selskabet? Hvad er betalingsmekanismen? Hvilke projekter ser vi i det danske marked, og hvornår kan de finansieres som OPP? Hvordan sikres anvendelsen af både de offentlige og de private midler bedst muligt - "kommercielle" vs "offentlige" OPP-projekter.

Klaus Ahm , NREP, Nordic Real Estate Partners

10.50 Kaffepause

Kaffe, the og networking

11.20 Håndtering af konflikt og tvist efter kontraktindgåelse

OPP-modellen er meget afhængig af, at der findes en passende fordeling mellem risiko of afkast mellem parterne. F.eks. tilstræber modellen, at ansvar og beslutningskompetence lægges hos den part, som har bedst mulighed for indflydelse på et givet udfald. Hvad sker der, hvis der efter kontraktens indgåelse opstår en tvist? Hvordan løses konflikten mellem myndighed og den private aktør? Hvem har ansvaret, hvis kontrakten og/eller betalingsmekanismen ikke indeholder alle relevante funktionskrav? 

Henrik Puggaard, Partner, MBA og Lene Lange, Advokat , LETT Advokatfirma

11.45 Case: Statslige erfaringer med OPP – et praktisk eksempel

Baggrunden for Bygningsstyrelsens valg af OPP med udgangspunkt i det samlede udbud af de fire byretter i Herning, Holbæk, Holstebro og Kolding som OPP-projekter. De hidtidige statslige erfaringer med OPP. Bygningsstyrelsens forventninger til OPP fremadrettet.

Njal Olsen , PwC | Manager, PwC

12.10 Case: Private erfaringer fra et OPP projekt

Hvilke erfaringer har de involverede parter gjort sig under processen? Hvori består de mest væsentlige udfordringer for de private parter? Hvordan sikrer man den bedste totaløkonomi i denne slags projekt? Hvornår kan det betale sig at hhv. indgå eller undlade at indgå i et OPP?

Jens Skinnebach , Afdelingschef, A. Enggaard A/S

12.35 Afslutning ved Byens Ejendom

Afsluttende spørgsmål

12.45 Frokost

Frokost og networking

Baggrund

Offentlige-private partnerskaber har efterhånden været på agendaen inden for ejendomsbranchen i en årrække. Danmark har indtil videre ikke høstet de store erfaringer, og de få projekter som er blevet gennemført som OPP-samarbejder, har ikke været underlagt nogen systematisk benchmarking. 



Erfaringer fra udlandet er blandede: Den portugisiske regering har for nylig konstateret, at OPP-projekter leverer for ringe kvalitet ift. prisen. I Norge har man vurderet, at OPP ikke er en billigere måde at finansiere og strukturere projekter på, så dér er OPP-formatet indtil videre lagt på hylden. Hvorvidt disse erfaringer skyldes lokale forhold eller om de er udtryk for, at OPP faktisk ikke er alt dét, som er blevet lovet, vides endnu ikke.

Det engelske finansministerium og den engelske rigsrevision har analyseret Englands erfaringer med OPP grundigt og fundet, at OPP leverer høj værdi i forhold til prisen. 

I Danmark har vi gennem de seneste ti år set, hvordan flere offentlige opgaver løses af private aktører. For ti år siden blev ca. 20 % af kommunale opgaver (som kunne overdrages til en privat aktør) løst af private virksomheder. Anno 2012 er samme tal steget til ca. 25 %, og nogle peger på, at det i 2015 kan været steget yderligere til ca. 30 %. 

ByensEjendom stiller skarpt på, hvorvidt denne udvikling er realistisk og kan forventes at fortsætte. 

Indhold:

På konferencen får du indblik i de største nuværende og kommende projekter inden for OPP. Vi tegner et panorama over mulighederne for ejendomsaktører og det politiske og økonomiske klima, fsva. både påbegyndte projekter og visioner på tegnebrættet. Vi ser på investeringspotentialet, konkrete tidsplaner og muligheder. Vi ser nærmere på konkrete cases med erfaringer fra både en offentlig myndighed og en privat leverandør. Vi undersøger strukturerne for finansiering af OPP-samarbejder og hvilke muligheder, der ligger for financier. Herudover ser konferencen på muligheder for, hvordan konflikter og tvister løses efter kontraktens indgåelse. 

Forretningsmuligheder:

For private aktører, som er potentielle opgavetagere, og offentlige myndigheder, som er potentielle opgavestillere, søger konferencen at skabe klarhed og overblik om et uklart emne. Der er rig mulighed for at diskutere og udveksle erfaringer, og konferencen giver lejlighed til at møde andre relevante aktører for OPP-samarbejder i Danmark.  

Konferencen henvender sig til:

Investorer, developere, entreprenører, ejendomsmæglere, arkitekter, advokater, banker/realkreditter, rådgivende ingeniører og offentlige aktører fra København. Andre aktører med generel interesse i OPP kan med fordel også deltage.

Konferencemateriale

Deltagerliste, program og slidepakker som pdf fremsendes elektronisk efter konferencen (sidstnævnte med forbehold for oplægsholderens godkendelse).

Max antal deltagere:

60

Kursusbevis:

Der udstedes et kursusbevis til alle deltagere. Det fremsendes per mail senest en uge efter arrangementet.

OBS! Copenhagen Property Summit 2014
D.21.-22. maj deltager 1000 ejendomsaktører fra Danmark og norden i årets branchemesse COPSUM2014. Med et stærkt fokus på vidensdeling igennem diskussioner og konferencer, og på at skabe netværk og forretningsmuligheder for alle deltagere er ByensEjendom ApS stolte af at invitere til COPSUM2014 - se programmet og tilmeld dig via hjemmesiden.

Inkluderet i prisen

Professionelt arrangement til tiden

Morgenkaffe

Frokost

Konferencemappe

Oplægsmateriale sendes pr. e-mail efterfølgende

Kursusbevis

Tilmeld dig her

Afholdes 5. september 2013
Klokken 09.00 - 12.45
: Carlsberg Museum &…Carlsberg Museum & Business Centre, Valby Langgade 1, 1799 Valby



Deltagere

A. Enggaard A/S

Jens Skinnebach

ATP-Ejendomme A/S

Michael Callisen

BRFkredit

Lars Nicolaisen
Thomas Röck
Jan Lundsby

Bygningsstyrelsen

Njal Olsen

C.F. Møller A/S

Mette Lyng Hansen

Dansk Byggeri

Torben Liborius

Danske Arkitektvirksomheder

Preben Dahl

DATEA AS

Heidi Marie Levin Svendsen

DEAS

Lars Olaf Larsen

E. Pihl & Søn A.S.

Flemming Bækkeskov
Niels Chr. Henneberg

Ernst & Young

Klaus Ahm

Frederikshavn Kommune

Bent Westerberg

Gottlieb Paludan Architects

Kristian Hagemann

Grontmij

Stine Bjødstrup

HESØ Udvikling A/S

Henrik Thomsen

Jyske Bank A/S

Peter Lynge
Carsten Træholt Frie
Torben Janas

Jönsson a/s

Bo Grenaa Bodi

Kemp & Lauritzen A/S

Poul Kilt

Kromann Reumert

Jakob Bernhoft
Thorvald Spanggaard
Martin Mosegaard

LETT Advokatfirma

Henrik Puggaard

LETT Advokatpartnerselskab

Lene Lange

Lyngkilde

Carsten Bagger-Haustrøm

MOE A/S

Klaus Jørgensen

Nordea, Erhvervscenter København

Henrik Storm Jeppesen
Jens S. Hansen
Anders Jensen

Rambøll Danmark A/S

Peter Julius Jensen

Realdania By A/S

Dorthe Frilund Jensen

Region Nordjylland

Poul Møller

Rønne & Lundgren Advokatfirma

Michael Alstrøm

schmidt hammer lassen

Oliver Grundahl

Schneider Electric

Bjarne Schjølin

Schneider Electric Danmark A/S

Brian Spieser
Kent Eliot Johansen
Thomas Mørch

Skanska Øresund A/S

Ole Samsøe Teilmann

Andre konferencer

Tilmeld dig her