Syn og skøn ved byggeprojekter: Voldgiftsnævnets nye retningslinjer KURSUS

Program

09.00 Registrering og morgenmad
09.30 Velkomst
09.35 Hvad er syn og skøn? Og hvad er formålet med syn og skøn?

AB 18-aftalesystemet indeholder - ligesom de tidligere AB-regler - mulighed for at gennemføre syn og skøn i Voldgiftsnævnets regi. Syn og skøn indebærer, at en uvildig teknisk sagkyndig - en skønsmand, giver en faglig og teknisk vurdering af et givent forhold. Syn og skøn bruges bl.a. i tvister, hvor der er uenighed om, hvorvidt et bygge- eller anlægsarbejde er udført som aftalt og i overensstemmelse med faglige normer. Hvad kan man opnå ved syn og skøn? - Syn og skøn som bevissikring, bevismiddel og som konfliktløsningsværktøj.

Martin Mosegaard , Senior Associate, Advokat, Kromann Reumert

09.45 Hvilke regler og retningslinjer gælder for syn og skøn?

AB 18 § 66, ABT 18 § 64 og ABR 18 § 61 indeholder de overordnede regler om syn og skøn. Disse regler suppleres af Voldgiftsnævnets Regler for syn og skøn, som mere detaljeret regulerer selve processen ved syn og skøn. I de seneste 10 år er der sket en kraftig stigning i antallet af formalitetstvister, altså uenigheder om hvordan skønsspørgsmål må formuleres, og hvilke bilag der må sendes til en skønsmand osv. Det er uholdbart, at parter bruger næsten ligeså mange ressourcer på at udarbejde processuelle indsigelser mod modpartens spørgsmål eller bilag, som på at udarbejde partens egne spørgsmål til skønsmanden. Voldgiftsnævnet udgav derfor i januar 2024 et langt praksisnotat om syn og skøn med mere klare retningslinjer for syn og skøn. Hvad kan vi lære at dette praksisnotat? - og vil praksisnotatet reducere antallet af indsigelser fra parterne? - Praksisnotatet er ikke udtømmende!

Martin Mosegaard , Senior Associate, Advokat, Kromann Reumert

10.00 Hvornår kan man med fordel gennemføre syn og skøn?

Gennemførelse af syn og skøn kan være nødvendigt for at kunne løfte bevisbyrden i visse typer af tvister, og udfaldet af syn og skøn - skønsrapporten kan have afgørende betydning for udfaldet af en tvist, enten ved en voldgiftskendelse eller - som det ofte ses - være det "eksterne bidrag", som gør at en part kan overbevise den anden part til at indgå et forlig. Men syn og skøn kan være ressourcekrævende og dyrt, særligt i nogle typer af tvister. Hvornår er syn og skøn en fordel? - oghvornår er andre muligheder end traditionelt syn og skøn en god løsning? - Hvornår kan syn og skøn ikke iværksættes? - Kan fotos/video erstatte syn og skøn som bevissikring? - Kan den nye tvistløsningsmetode, Hurtig afgørelse i nogle tilfælde anvendes i stedet for syn og skøn?

Martin Mosegaard , Senior Associate, Advokat, Kromann Reumert

10.15 Hvordan iværksættes syn og skøn?

Indsendelse af anmodning til Voldgiftsnævnet. Hvad skal anmodningen som minimum indeholde af oplysninger? - Sagsfremstilling og skønsspørgsmål med tilhørende bilag. Hvornår kan en sag behandles som en "hastesag" - og hvad indebærer det? - Hvilke kvalifikationer skal skønsmanden have?

 

Martin Mosegaard , Senior Associate, Advokat, Kromann Reumert

10.30 Processen for syn og skøn efter fremsendelse af anmodningen

Digital sagsbehandling på Voldgiftsnævnets sagsportal. Udmeldelse af skønsmand. Skønsmandens rolle. Indkaldelse til skønsforretning. Forberedelse af skønsforretning. Afholdelse af skønsforretning, inkl. besigtigelse. Skønserklæring. Fordeling af omkostninger. Hvad gør man ved fortsat uenighed?

10.50 Kaffepause
11.20 Planlægning og udførelse af syn og skøn

Hvordan optimerer man sandsynligheden for at opnå en brugbar skønserklæring til ens fordel? - Hvad skal skønsmanden registrere og vurdere? - Er der forskel på syn og skøn ved domstolene og ved Voldgiftsnævnet?

11.30 Relevante dokumenter/ bilag

Hvilke dokumenter skal man gøre klar og hvordan gør man i praksis? - Hvilke dokumenter kan ikke fremlægges som bilag? - Kan sagkyndige erklæringer fremlægges? - Kan fotos/video fremlægges?

Martin Mosegaard , Senior Associate, Advokat, Kromann Reumert

11.40 Spørgsmål til skønsmand

Hvordan stiller man de mest optimale spørgsmål og hvad kan man ikke spørge om? - Hvad må skønsmanden ikke svare på? - Er der behov for at indføje forudsætninger? - Vil skønsmanden have behov for at udføre destruktive indgreb? - Skal der foretages undersøgelse/indgreb flere steder for at skønsmandens besvarelse er "repræsentativ"?

Martin Mosegaard , Senior Associate, Advokat, Kromann Reumert

11.55 Tidsfrister og varighed

Hvilke tidsfrister skal man forholde sig til og være opmærksom på? - Hvor lang tid tager det at gennemføre syn og skøn? - Hvordan undgås at en skønssag trækker i langdrag?

Martin Mosegaard , Senior Associate, Advokat, Kromann Reumert

12.05 Hvordan dokumenteres udbedringsomkostningerne?

Skal skønsmanden anmodes om at anslå udbedringsomkostningerne? - Kan disse omkostninger dokumenteres på anden vis, f.eks. ved indhentning af flere entreprenørtilbud?

Martin Mosegaard , Senior Associate, Advokat, Kromann Reumert

12.15 Kan man "udfordre" skønsmandens vurdering?

Mulighed for at stille supplerende spørgsmål. Mulighed for nyt syn og skøn.

Martin Mosegaard , Senior Associate, Advokat, Kromann Reumert

12.25 Typiske faldgruber og tvistepunkter

Hvilke typiske faldgruber bør man forsøge at styre udenom? - Hvilke forhold er parterne typiske uenige om? - og hvordan håndteres sådanne uenigheder?

Martin Mosegaard , Senior Associate, Advokat, Kromann Reumert

12.35 Spørgsmål og afslutning
12.40 Frokost

Baggrund

Hvert år ender 2.000 byggeprojekter i konflikt med mægling, syn, skøn eller voldgift. Udgifterne løber op i 3 milliarder kr. og i snit tager det 1,5 år at få afsluttet en sag. Det er dyrt og besværligt  - og tidsrøvende især - for både bygherrer, rådgivere og byggefirmaer.

Når det gælder private bygherrer får 80 procent ret. På det professionelle niveau, så forliges 50 procent og 50 procent bliver dømt. Hvordan håndteres konflikter, hvordan effektiviseres det når der er gået skævt? Hvordan løses det hurtigere og bedre? Hvilke værktøjer er bedst til at opnå et fornuftigt resultat? 

Syn og skøn bruges i tvister hvor det udførte arbejde ikke svarer til forventningerne og den indgåede aftale i forbindelse med bolighandel, nybyggeri, ombygning, renovering af boliger eller andet byggeri. 

Pr. 1. januar 2019 trådte nye regler i kraft. Efter ikrafttrædelsen af de nye regler har Voldgiftsnævnet løbende - og særligt op til udgivelse af et omfangsrigt praksisnotat den 25. januar 2024 - på nogle punkter skærpet (og ensrettet) den hidtidige praksis om, hvordan skønsspørgsmål skal formuleres, hvilke bilag der må sendes til en skønsmand osv. Praksisnotatet indeholde nye - mere klare - retningslinjer for syn og skøn.
 
Motivation: Dette kursus giver forståelse for processen i et syn og skønsforløb. Du får værktøjer til hvordan man kan forberede sig og kan håndtere et sådant forløb bedst muligt.

Inkluderet i prisen

Professionelt arrangement til tiden

Morgenkaffe

Frokost

Konferencemappe

Oplægsmateriale sendes pr. e-mail efterfølgende

Kursusbevis

Tilmeld dig her
Tilmeld dig her