Byggematerialer - de nye typer og funktioner


Program

09.00 Registrering og morgenmad
09.30 Velkomst
09.35 Facader der renser sig selv (og den omgivende luft)

Facadematerialer, der efterligner naturens evne til at rense overfladen for snavs og samtidig renser den omgivende luft er ikke kun fremtidens bud på et energirigtigt facademateriale, men finder allerede i dag vej til byggeprojekter. I Deutsche Bahns nye hovedsæde i Berlin, Der Kube, tegnet af arkitektfirmaet 3xN bliver der anvendt vandafvisende materialer med foto-katalytiske egenskaber, der aktiveres med solen, så al skidt og belægning frastødes fra overfladen og vaskes væk af regnen. Hvilke andre materialer vil vi se indtage byggepladserne i den kommende tid?

10.00 Byggematerialer der reparerer sig selv

Selvreparerende byggematerialer baserer sig på hule glasfibre, optiske fibre og mikrokapsler, og er i stand til at genoprette den oprindelige form, hvis de bliver beskadiget i lighed med de biologiske helingsprocesser i levende organismer. Verdensmarkedet for selvhelende materialer vurderes allerede i dag at have en værdi af 1 milliard kr.

10.25 Kompositmaterialer

Kompositmaterialer udgør et stadig mere anvendt alternativ til traditionelle byggematerialer. Det drejer sig bl.a. om kombinationer af glasfiber og umættet polyester, samt fibre og plast med andre egenskaber: kulfiber, aramidfiber, plantefiber, vinylrester.

10.50 Kaffepause
11.20 Smarte materialer og fremtidens energikrav

I hvilket omfang honorerer moderne, smarte materialer fremtidens energikrav i bygningerne? Skal der nye materialer til, før man lever op til fremtidens ambitiøse energikrav? Hvad skal der til for, at de nye og eksperimenterende byggematerialer får en større udbredelse, skal byggeprocessen tænkes helt om?

11.45 Case: Typehus af tang og genanvendelige byggematerialer

Det Biologiske Hus er et bæredygtigt dansk huskoncept med boliger bygget af biologiske overskudsmaterialer fra landbrugsindustrien, heriblandt tang, ålegræs og halm. Bl.a. er tørret søgræs i en tykkelse af 150-300 mm. håndlagt mellem fyrretræsbeklædningen i vægge og loft. Konceptet anvender således Cradle to Cradle principper, nye digitale produktionsteknologier og materiale- ‘upcycling’ i udviklingen af et moderne og økologisk hus med høj arkitektonisk kvalitet. Det biologiske hus er opført på forsøgsbasis i Middelfart.

12.10 Beton: endnu stærkere, endnu smidigere, og så kan den holde på varmen

Betonens egenskaber kan modificeres og forbedres ved anvendelse af tilsætningsstoffer. For tiden eksperimenteres der meget med at gøre betonen stærkere og smidigere, og blandes betonen sammen med de såkaldte faseskiftende materialer FCM kan man også få betonen til at holde på varmen. PCM, Phase Change Materials, er materialer, der skifter fase mellem fast og flydende form. 

12.35 Spørgsmål og afslutning
12.40 Frokost

Baggrund

En ny generation byggematerialer er ved at se dagens lys og kan ændre den måde, vi tænker bæredygtighed, funktionalitet, styrke, holdbarhed og æstetik i byggeriet på.

En betydelig del af de nye materialer forener avancerede teknologier med naturlove og giver således byggematerialer, der indgår i aktivt samspil med naturen.

Fremtidens byggematerialer kan f.eks. rense og reparere sig selv, holde på og frigive varme og udnytte rester efter industriproduktion og landbrug. olde på og frigive varme, samt modstå fugt og svampeangrebolde på og frigive varme, samt modstå fugt og svampeangreb

 

Inkluderet i prisen

Professionelt arrangement til tiden

Morgenkaffe

Frokost

Konferencemappe

Oplægsmateriale sendes pr. e-mail efterfølgende

Kursusbevis

Tilmeld dig her
Tilmeld dig her