Et internationalt forskningsprojekt med deltagelse fra Syddansk Universitet har udviklet gennemsigtige solceller, så vinduer både kan lukke lys ind og producere strøm.
Kontakt
SDU Centre for advanced photovoltaics and energy - CAPE
Morten Madsen
madsen@mci.sdu.dk
- De fungerer både som almindelige vinduer, der lukker lys ind, og samtidig producerer de elektricitet. Denne dobbeltfunktion betyder, at bygninger kan generere energi uden at ofre arkitektoniske kvaliteter, siger professor Morten Madsen fra Syddansk Universitet
- De store glasfacader, moderne kontorbygninger har, kan dermed udnyttes til energiproduktion uden at kræve ekstra plads eller særlige konstruktioner.
Forskere fra det EU-støttede CitySolar-projekt har udviklet en effektivitet på 12 % og en gennemsigtighed på 30 %.
I modsætning til fjerne solcelleparker producerer disse vinduer energi direkte hvor den forbruges, hvilket reducerer transmissionstab og behovet for omfattende ændringer i elnettet.
Modsat
Indtil nu har problemet med gennemsigtige solceller været to modsatrettede kræfter: Effektivitet og gennemsigtighed. De gennemsigtige solcellevinduer har ikke været i stand til at absorbere nok energi til at generere tilstrækkelig elektricitet. Omvendt har de effektive vinduer ikke været gennemsigtige nok. Men det problem har CitySolar-projektet nu løst.
CitySolar-projektet har dermed potentiale til at forandre bygningssektoren, der står for 40% af EU's energiforbrug.
- Vi bevæger os mod såkaldte næsten-nul eller nul-energibygninger, men med denne teknologi kan vi faktisk gå videre og skabe energiproducerende bygninger. Det er et enormt marked, siger Morten Madsen.
Billig løsning
Teknologien udnytter forskellige dele af lysspektret: Perovskite-delen absorberer nær-ultraviolet lys, mens den organiske del absorberer nær-infrarødt lys, hvilket efterlader det synlige lysspektrum relativt uberørt.
- Tandemsolcellen høster hovedsageligt energi fra solens infrarøde og ultraviolette stråler, men ikke det synlige lys, hvilket gør det muligt at sætte nye standarder for effektivitet i semi-transparente solcellevinduer, siger Moten Madsen.
Mineralet perovskit har vist sig ikke blot at være ultrabilligt, men også ekstremt effektivt, når det gælder om at omdanne solens stråler til elektricitet, også når det gælder den ultraviolette del af lysspektret. Også organiske solceller, der består af kulstofbaserede materialer i helt tynde plastiklag, er billige at fremstille.
- Vi kan opskalere det, men har brug for forretningspartnere. Og så er der stadig forskningsmæssig forbedringer, men har en klar ide om, hvordan vi overkommer dem.