Vedtagelsen af lokalpanen for Jernbanebyen mellem Vesterbro og Sydhavn i København bliver sat på pause efter Transportministeriets indsigelse.
Kontakt
Københavns Kommune
Transportministeriet
Københavns Kommune har sendt lokalplanforslaget for den nye bydel i København, Jernbanebyen, i offentlig høring med frist den 1. november 2024. Forventningen var, at byggearbejderne ville kunne blive sat i gang allerede i 2025. En indsigelse fra Transportminsteriet og Banedanmark betyder imidlertid, at vedtagelsen af lokalplanen nu bliver udskudt og det samme gælder byggestarten på den nye bydel.
"Banedanmark har vurderet, at lokalplansforslaget ikke bør vedtages på det foreliggende grundlag, da forslaget bl.a. ikke tager de
nødvendige hensyn til Banedanmarks jernbaneanlæg af national interesse", står det i høringssvar til Københavns Kommune.
Indsigelsen begrundes desuden med frygt for støjgener under byggearbejdet og manglende hensynstagen til "den fremtidige indretning af Banedanmarks trafikale infrastruktur, tekniske anlæg samt udvikling i området som helhed." Banedanmark skal fortsætte med at bruge nogle af de bevaringsværdige bygninger på området også når bydelen står færdig.
Banedanmark ønsker nu at indgå en dialog så parterne kan nå til enighed om de nødvendige ændringer til lokalplanen.
Ny bydel for 9.000 borgere
Jernbanebyen er centralt placeret tæt på Rådhuspladsen, havnebadene, Tivoli og byens levende kulturliv. I dag er området det sidste store uudviklede område i det centrale København, og bydelen skal være et eksempel på, hvad der gør København til én af de mest moderne og attraktive hovedstæder i Europa.
Området mellem Vasbygade, Enghavevej og Ingerslevsgade, hvor Jernbanebyen ligger, har samlet areal på ca. 550.000 kvm. Heraf er 175.000 kvm. udlagt til jernbanebrug og til Metroens Klargøringscenter, mens arealet, der udvikles til Jernbanebyen, udgør 365.000 kvm.
De resterende ca. 15.000 kvm. udgøres af det eksisterende kvarter Den gule by og mindre arealer ejet af Københavns Kommune, Hofor og Metroselskabet.
Det forventes, at Jernbanebyen bliver hjem for ca. 9.000 borgere og vil forventeligt skabe ca. 4.000 arbejdspladser.
Konkret kommer bydelen foruden ejer- og lejeboliger til at rumme almene boliger, ungdomsboliger, plejeboliger, erhverv og detailhandel samt offentlige institutioner som dagtilbud og skoler. Der bliver også flere mindre byrum med blandt andet plads til fællesspisning, leg og skæve boliger til socialt udsatte borgere.