Det er statens Energinet, som sørger for, at der er ledninger og dermed strøm til de mange nye datacentre i Danmark. Udfordringen er, at datacentrene skal bruge enorme mængder af strøm, men det tager mange år at bygge nye strømstationer og netværk - og er dyrt.
Kontakt
Energinet
info@energinet.dk
Når Energinet får en forespørsel fra en datacenter-investor skal der udregnet og planlægges i den store skala - de største datacentre forbruger strøm som 2 millioner husstande.
- Mere end 30 % af datacenterprojekterne dropper ud i tiden mellem den første kontakt og inden, de bliver tilsluttet. Det bruger vi for meget tid på, men vi er jo forpligtet til at tilslutte, siger Søren Dupont Kristensen, COO hos Energinet, på årsmødet i Danish Data Center Industry.
- Så vi kunne måske bruge en modenheds-skala kombineret med en fast track ordning for de mest modne projekter? Det kunne være en måde at gøre det på, og det ved vi, at nogle af vores kolleger i andre lande bruger.
- Vi investerer meget i den nødvendige infrastruktur, men vi er faktisk også blevet blæst bagover over de store tal for behovet, der er kommet frem.
- Og vi kan ikke løse opgaven alene. Vi ser forsyningskæderne stramme til, så vi har oplevet en 3-dobling af leveringstiden for mange komponenter.
- Vi har ændret nogle procedurer, så vi kan bestille tidligere, men vi har også brug for at få procedurer for tilladelser op i hastighed, og vi har argumenteret for, at Danmark har overimplementeret noget af EU reguleringen, siger Søren Dupont Kristensen.
Se mere HER.
5 års godkendelse
Et eksempel på Energinets udfordringer er de 2 nye strømstationer mellem Varde og Billund.
Her tager godkendelserne fra 2025-2030, mens byggeriet kun tager 2 år fra 2030-32.
Se mere HER.
og
Energinets vurdering af fremtidens energibehov HER.