I takt med de store hændelser, der har præget verdensbilledet de seneste år, er det danske boligmarked – og udbuddet af boliger til salg – gået op og ned.

I marts sidste år nåede udbuddet efter knap to år med vild handelsaktivitet sit absolutte lavpunkt med blot lidt over 37.000 boliger til salg på det samlede landsdækkende marked. Her et år efter ser boligudbuddet dog markant anderledes ud.

Det skriver boligmediet Boliga.dk.

I skrivende stund er der nemlig lidt over 46.000 boliger til salg; en stigning i udbuddet på over 24 procent på bare et år – en rivende udvikling som bestemt ikke er gået ubemærket hen på boligmarkedet.

- Det er klart, at når boligudbuddet vokser, og der kommer mere til salg, så sker der et skifte i udbud og efterspørgsel, som presser boligpriserne. Jo flere boliger, der er til salg, jo mere kamp er der om købernes gunst. Det resulterer i længere salgstider, flere prisafslag og i sidste ende lavere priser. Derfor er det kun blevet endnu vigtigere for sælgerne at sætte en realistisk udbudspris fra start, siger Christian Hilligsøe Heinig, der er cheføkonom i Realkredit Danmark, til Boliga.dk.

Jylland: Nyeste regler for generationsskifte af ejendom. Kurset afholdes den 25. maj 2023.

I øjeblikket er over 40 procent af det samlede boligudbud blevet sat ned i pris ifølge tal fra Boliga.dk, hvorimod det for et år siden ved samme tid blot var 30 procent af udbuddet. Presset på boligpriserne skyldes dog ikke kun det stigende udbud:

- Den primære grund er den kraftige stigning i renten og så selvfølgelig den økonomiske usikkerhed, vi oplever i øjeblikket, hvor inflationen har været tårnhøj og løbet langt stærkere end danskernes lønudvikling. Det presser boligmarkedet og får samtidig boligudbuddet til at blive endnu større, siger Christian Hilligsøe Heinig.

Selvom boligudbuddet i den grad har haft vokseværk i løbet af det seneste år, så er farten taget af og mængden af boliger til salg er endda begyndt at falde lidt igen de seneste par måneder.

Det er dog ikke nødvendigvis et tegn på, at udbuddet er ved at styrtdykke igen ifølge Christian Hilligsøe Heinig.

- Historisk set, er der en betydelig forskel på aktiviteten på boligmarkedet alt efter, hvor vi er henne på sæsonen: I slutningen og starten af året er markedet lidt i dvale og mange sælgere venter til lidt længere hen på året, hvor der er mere gang i markedet. Så selvom vi har haft nogle uger med lidt faldende udbudstal, så ser det ud til, at boligudbuddet generelt set stadig har en pil op, men det kommer ikke stige lige så meget som da boligmarkedet bremsede op i starten 2022, siger han til Boliga.dk.

Jylland: De nye brandkrav, brandcertificering - planlægning og løsninger. Kurset afholdes den 22. marts 2023.

Der da også stadig langt til niveauet i årene før coronakrisen, hvor udbuddet i 2017, 2018 og 2019 lå og svævede mellem 60 og 70.000 boliger til salg på en gang – et niveau vi ikke skal regne med at se foreløbigt:

- Boligmarked er stadig ved at tilpasse sig det langt højere renteniveau, og det kan godt tage op til et år eller to. Oveni det, er der stadigvæk usikkerhed omkring økonomien. Så aktiviteten på boligmarkedet vil være på noget lavere, end de seneste mange år. Det vil presse priserne ned, hvilket vi forventer får udbuddet til at stige yderlige, men i et lavere tempo, end det vi så gennem 2022, siger Christian Hilligsøe Heinig.

Se, hvad din bolig er værd lige nu her.


Relaterede konferencer

Hvordan vi får mere liv i bykernerne

Plejeboliger for 25 milliarder kr.

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS