De afsluttende forhandlinger varede natten over, men så kunne DI og 3F Byggegruppen først på eftermiddagen i dag skrive under på en 2-årig aftale, der tager livtag med et par af de store stridspunkter gennem mange års byggeri-forhandlinger – aflønningen af udenlandsk arbejdskraft og bedre arbejdsmiljø.
- Jeg er yderst tilfreds med forløbet, hvor begge parter har kæmpet hårdt, men grundlæggende har taget ansvar for både byggebranchen og for Danmark. Vi har landet et forlig, der er forholdsvist dyrt for virksomhederne, men først og fremmest ansvarligt og fornyende, siger DI’s forhandlingsleder, vicedirektør Niels Grøn, der mener, at de 2 nye forhandlingsparter greb chancen for en god proces.
Forliget følger lønmæssigt aftalen i industriens gennembrudsforlig. Men omkring det andet store fokusområde for 3F Byggegruppen, aflønning af udenlandsk arbejdskraft, har parterne indført et nyt boligtillæg. Udenlandske medarbejdere på mindsteløn får i boligtillæg 25 kr. ekstra per time i op til 12 måneder.
Parkeringsløsninger. Konferencen afholdes den 25. maj 2023.
- Boligtillægget er en atypisk måde at løse en velkendt udfordring på, men det er en god løsning. Det er skræddersyet til målgruppen, for det sikrer udenlandske medarbejdere rimelige økonomiske rammer under deres ophold i Danmark, siger Niels Grøn.
Forliget har prioriteret bedre arbejdsmiljø meget højt – både for at undgå ulykker og forebygge nedslidning.
- Det har været højt prioriteret hos begge parter at forbedre arbejdsmiljøet på de danske byggepladser. Antallet af ulykker skal ned og nedslidning skal forebygges endnu bedre. Det har vi aftalt at bruge en del flere penge på til fordel for både medarbejdere og arbejdsgivere, siger Niels Grøn, der også fremhæver de nye initiativer inden for uddannelse og barsel, som en meget positiv del af den nye aftale.
Som de andre overenskomstforlig skal byggeaftalen til urafstemning hos de respektive fagforeningers medlemmer. Det sker formentlig i april 2023.
Fakta
Hovedelementerne i overenskomstfornyelsen mellem 3Fs Byggegruppe og DI om nye 2-årige mindstelønsoverenskomster på byggeriets område:
Timeløn, lærlingesatser, pension, særlig lønopsparing, genebetalinger og ret til at akkumulere uddannelse.
Mindstelønnen stiger med 4,50 kr. per 1. maj 2023 og med 4,50 kr. per 1. januar 2024
Øvrige genebetalinger stiger med 4,5 procent i 2023 og 3,5 procent i 2024
Betalingssatserne til lærlinge forhøjes med 4,5 procent i 2023 og 3,5 procent i 2024
Bidraget til den særlig lønopsparing stiger med 1,8 procentpoint pr. 1. marts 2024, hvor det udgør i alt 14,7 procent af medarbejderens ferieberettigede løn. Dog stiger den 2 procentpoint for lærlinge.
Arbejdsgivers pensionsbidrag ændres per 1. juni 2023 fra 8 til 10 procent, mens medarbejderbidraget ændres fra 4 til 2 procent. Den samlede pensionsindbetaling vedbliver således med at være 12,0 procent.
Mere fleksible arbejdstidsregler
Det er blevet indført mulighed for at aftale en 4 dages arbejdsuge under visse betingelser.
Styrkelse af det lokale samarbejde
Aftalen giver tillidsrepræsentanten bedre adgang til at mødes med nye kollegaer, og der må generelt ikke lægges hindringer i vejen for organisering af medarbejderne. Desuden kan valg af tillidsrepræsentanter foregår i arbejdstiden.
Nye regler for betalt barsel
Overenskomsternes barselsbestemmelser tilpasses de nye orlovsperioder. Far/medmor har fået øremærket yderligere 2 ugers orlov med løn, og forældrene har herudover fået yderligere 2 ugers løndækket orlov, der kan deles mellem dem. For alle ugerne er der arbejdsgiverbetalt løn, dog med et loft på 225 kr. per time.
Det giver samlet set 36 ugers orlov med løn efter fødselstidspunktet modsat de 32 uger, som der er i dag.
Bedre muligheder for uddannelse
Der er indført mulighed for at akkumulere ret til fravær til uddannelse, så ugerne kan overføres fra år til år, dog maks. op til 6 uger.
De lokale parter kan udpege en uddannelsesrepræsentant
Parterne anbefaler, at der udpeges en uddannelsesrepræsentant, hvis der er lokal enighed om det. Uddannelsesrepræsentanten skal bistå virksomhed og medarbejdere i arbejdet med uddannelse efter overenskomsternes bestemmelser.
Implementering af arbejdsvilkårsdirektivet
Overenskomstfornyelsen ændrer i parternes bestemmelser om ansættelsesbeviser, så der tages højde for de nye regler i arbejdsvilkårsdirektivet. Ændringen erstatter de hidtidige regler om ansættelsesbeviser.
Boligtillæg
Der betales et boligtillæg til medarbejdere, som ikke er bosiddende i Danmark ved ansættelsen eller udstationeringens start. Ordningen gælder fra 1. januar 2024. Tillægget udgør 25 kr. per time. Boligtillægget bortfalder i den udstrækning medarbejderens timeløn overstiger mindstebetalingssatsen med tillæg af boligtillæg. Boligtillægget betales i op til 12 måneder.
Fokus på natarbejdernes helbred
NFA’s (National forskningscenter for arbejdsmiljø) anbefalinger om natarbejde bliver indarbejdet i Byggeriets 5 overenskomster. Der skal ved natarbejde af et vist omfang tilbydes yderligere helbredskontrol samt begrænsning af gravides natarbejde.
Både arbejdsgivere og lønmodtagere skal godkende forligsmandens mæglingsforslag ved afstemning, før de nye overenskomster træder i kraft.
Virksomheder skal først tage højde for de nye regler og satser, når alle overenskomster er blevet vedtaget. Indtil da gælder overenskomsten for 2020-2023.
Regulering af løn og tillæg skal derfor først ske med tilbagevirkende kraft fra den 1. marts 2023, når den nye overenskomst er endeligt trådt i kraft.